Комисија за безбедност у саобраћају општине Обреновац учествује у акцији Агенције за безбедност саобраћаја и саобраћајне полиције ”Вежи појас, не прекидај живот”. Наиме, акција је покренута са циљем да се повећа употреба сигурносног појаса и смањи број саобраћајних незгода. Акција ”Вежи појас, не прекидај живот” биће спроведена у периоду од 1. марта до 14. марта ове године, када ће се на различите начине скретати пажња на значај поштовања саобраћајног правила који се односи на обавезно везивање појаса у моторном возилу.

Према речима шефа саобраћајне полиције у Обреновцу Милоша Николића, у периоду до 14. марта припадници саобраћајне полиције и ПС Обреновац вршиће појачану контролу саобраћаја, са акцентом на коришћење сигурносног појаса од стране возача и путника у возилу.

Такође, он наглашава да ће се у овом периоду, вршити повећана контрола возача који користе мобилне телефоне током управљања моторним возилом, као и превоз деце млађе од дванаест година на предњем седишту возила и деце у поменутом узрасту, која се не превозе по прописима Закона о безедности у саобраћају.

Из ПС Обреновац наглашавају да у протеклој години није забележен ни један случај саобраћајне незгоде у којој је повређено дете као путник у возилу.

– У 2020. години на територији општине Обреновац саобраћајни полицајци су написали преко 3.000 прекршајних налога за некоришћење сигурносног појаса у току вожње од стране возача и путника у возилу. Такође, саобраћајни полицајци су написали преко 500 прекршајних налога за коришћење мобилних телефона током вожње од стране возача. У протеклом периоду, поднет је велики број прекршајних пријава против возача који су у возилу превозили дете млађе од 12 година на предњем седишту, али и на задњем седишту возила без употребе прописаног седишта за узраст детета – навео је Николић.

Он је истакао да посебну опасност у саобраћају представљају возачи који изостављају да прилагоде брзину вожње условима на путевима.

Како наводе из ПС Обреновац, у протеклој години највећи број саобраћајних незгода последица је неприлагођене брзине вожње условима на путевима, алкохолисано стање возача, те не коришћење сигурносних појасева.

Заменик председника општине Обреновац Милош Станојевић нагласио је да је веома важно, посебно у периодима веће фреквенције саобраћаја, скретати пажњу возачима на значај везивања сигурносних појаса.

– Евидентно је да овакве кампање дају резултате, будући да је већи број возача који редовно везују појас , јер су упознати са санкцијама у случају не везивања појаса, али и о могућим повредама које могу бити последица саобраћајних незгода – навео је Станојевић.