Породица Топаловић из месне заједнице Грабовац бави се пољопривредом и током целе године у својим пластеницима има поврћа. Ова породица у свом власништву има велики број пластеника, од пољопривредне производње остварују све животне потребе, а уз помоћ државних субвенција имају прилику да унапређују посао. Запослени у Канцеларији за пољопривреду Градске општтине Обреновац, помажу и прате рад пољопривредних произвођача.

Пољопривредник из Грабовца Жељко Топаловић приметио је да Република Србија различитим програмима подржава пољопривредну производњу.

– Могу да нагласим да је држава у последњих пар година изашла у сусрет пољопривредницима, понудивши различите субвенције. То је ветар у леђа, који посебно повртарима може дати наду за даљу успешну производњу –  рекао Топаловић.

На територији општине Обреновац пластеничка производња није заступљена у тој мери колико ратарски усеви, конкретно у месној заједници Грабовац има 40 регистрованих газдинстава која се баве производњом поврћа.

Јелена Мушкиња из Канцеларије за пољопривреду објаснила је, да Град Београд пружа помоћ пољопривредним произвођачима у виду пластеника, где је удео улагања која долазе од Града Београда 80%, док пољопривредни произвођачи улажу преосталих 20%.

– Очекујемо конкурс за ту врсту субвенција, те позивамо заинтересоване пољопривреднике да се пријеве – навела је Мушкиња.

Она је указала на још неке отворене могућности за пољопривредне произвођаче, где се могу остварити значајне субвенције.

– Што се тиче конкурса Министраства, такође пољопривредни произвођачи могу аплицирати за повраћаје приликом наводњавања, као и противградне заштите, сенчења пластеника и остало што је њима јако важно – истакла је Мушкиња.

Овом приликом надлежни из Канцеларије за пољопривреду позвали су ратаре да осигурају усеве, односно пшеницу и кукуруз.

– Потребна им је лична карта, структура биљне производње из Трезора и захтев који се попуњава код нас у Канцеларији за пољопривреду ГО Обреновац. Такође, напомињем да они, уколико им је понуђена цена преко ГО ниска, могу аплицирати за додатно осигурање код компаније Дунав осигурање и самим тим могу доћи до оне цене коју имају иначе када самостално осигуравају своје усеве. Такође, могу аплицирати за поврат код Министраства, који износи 40% сваке године – објаснила је Мушкиња.

Пријаве за бесплатно осигурање врше се у Канцелрији за пољопривреду.