Јавно предузеће “Београдводе” прогласило је ванредну одбрану од загушења леда на рекама Сави и Колубари, док се на Дунаву примењују мере редовне одбране. Два брода разбијају лед на београдским рекама, како би били заштићени пловни објекти. 

 
Пуне две и по деценије на површини Саве нису виђене санте леда дебљине и до 25 центиметара које сада плутају читавим током.
 
Пошто је река успорена, с температуром воде која је пала испод нуле, а блокира је и Дунав због вишег водостаја, речна полиција мора да разбија лед да се испод површине не би стварали тзв. чепови и да би објекти на обалама били безбедни.
 
Пловидба Савом није забрањена, али сви који се на њој нађу морају добро да пазе.
 
Обезбеђено је свакодневно, двадесетчетворочасовно дежурство руководилаца оперативног плана за одбрану од поплава и чуварске службе.
 
По налогу ЈВП “Београдводе”, два брода учествују у разбијању леда на београдским рекама због заштите пловних објеката. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, на Дунаву низводно од Земуна лед покрива од 40 до 60 одсто површине реке, а на Сави више од 60 одсто.
 
Службе ЈВП “Београдводе” свакодневно дежурају и припремају се за евентуалну одбрану од поплава, која би могла да уследи због наглог топљења велике количине снега.
 
Извор: Студио Б