Због штедње електричне енергије требало би продужити распуст у школама још недељу дана, до 20. фебруара, предложила Радна група Владе Србије за сигурно снабдевање енергентима. 

Радна група предложиће Влади Србије да се предстојећи државни празник Дан државности, који се слави 15. и 16. фебруара споји са петком и следећим викендом, изјавио је саветник премијера за енергетику Петар Шкундирић.

Тако би, како је додао, имали четири до пет нерадних дана што је неопходно за смањење потрошње енергената, рекао је Шкундирић.

Ти нерадни дани важили би за школе али и за неке државне иснтитуције, рекао је Шкундирић и додао да коначну одлуку о томе треба да донесе Влада Србије.

Шкундрић је указао да су те мере неопходне због тога што је у Србији потребно смањити потрошњу струје за око 10 одсто.

Шкундирић је поново апеловао на потрошаче да рационално троше струју зато што су сви енергетски системи преоптерећени и раде максималном снагом.

Систем ради у изузетно тешким околностима на граници техничко- технолошких могућности и потребно је учинити све што је могуће да се потрошња енергије смањи за бар 10 одсто у односу на тренутну потрошњу, као и да се смањи производња струје у нивоу од око 500 мегавата.

Шкундрић је напоменуо да кризни штаб који контролише сигурно снабдевање Србије енергентима има овлашћења да утиче да се мере за смањење потрошње струје овога пута и спроведу. 

Извор: РТС