Из Секретаријата за инспекцијске послове подсећају на обавезу да се, у циљу обезбеђивања услова за безбедно и несметано одвијање живота у граду у зимском периоду, обавезно уклањају леденице са кровова и истурених делова зграда.

Одлуком о комуналном реду прописано је да је власник односно корисник зграде која се граничи са јавном саобраћајном површином или саобраћајном површином у јавном коришћењу дужан да уклања леденице са крова и других спољних делова ради спречавања и отклањања опасности за живот и здравље људи и безбедност добара и околине. 

За уклањање леденица са кровова зграда и других заједничких спољних делова зграде одговорни су сви власници станова и других посебних делова зграде односно закупци станова у државној својини и сви корисници посебних делова зграде у државној својини.

За уклањање леденица са спољног дела зграде који је у саставу одређеног стана или другог посебног дела зграде, а који је доступан за уклањање, одговоран је власник, односно корисник тог дела зграде. 

У случају да није могуће уклањање леденица са зграде, ова лица дужна су да благовремено поставе ознаке упозорења на опасност од обрушавања леденица, као и одговарајуће запреке ради обилажења угрожених делова површине.

Обреновачки ватрогасци пружају помоћ у уклањању леденица са стамбених зграда у Обреновцу.

 

Извор: Беоинфо