Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојчић обишао је данас општину Обреновац, где је са руководством разговарао о најважнијим пројектима општине Обреновац. Радојичић је подсетио да је на састанку који је одржан пре две недење одлучено да представници Града Београда сваке недеље обилазе градске општине како би са руководством договарали заједничке пројекте и планове.

– Данас ми је било задовољство да дођемо у општину Обреновац и разговарамо са председником општине. Оно што смо очекивали то смо и затекли, једну веома активну општину са пуно пројеката који су реализовани и који се планирају. Тако да је било задовољство разговарати са председником општине и осталим људима из руководства – рекао је Радојичић и додао да је у протеклом периоду завршено много великих пројекта.

– Пројекти који су утицали на развој Обреновца су пре свега ауто-пут ”Милош Велики” и фабрика ”Меи та” која је већ заживела и има даљу тенденцију развоја. Такође, ствари које смо у протеклом периоду завршили су уређење канала Купинац, Дом здравља са својих 2200 квадратних метара, као и многи други успешно завршени пројекти – нагласио је Радојичић и најавио нове пројекте.

– Један од важних пројеката је да се заврши ауто-пут који повезује Обреновац са Сурчином у дужини од 8 километара. Ту су пројекти који се тичу третмана отпадних вода, канализације, путева и водовода. У претходном периоду општина је урадила 35 километара канализационе и 15 километара водоводне мреже и 400 километара путева – изјавио је Радојичић.

– Циљ оваквих састанака је да сви заједно разговарамо и учествујемо у томе да пројекте који су пред нама брже и ефикасније завршимо. Данас је био акценат о томе како ћемо што пре да реновирамо зграду Старе општине у којој ће бити смештена библиотека, док ће се садашње просторије библиотеке користити у туристичке сврхе- казао је Радојичић.

Он је нагласио да локална самоуправа треба да буде проактивна и спремна за велике пројекте и да стално има иницијативу да унапређује живот својих становника.

– Припремљени пројекти, комплетне идеје са корацима како ће се оне реализовати је оно што је одлика Обреновца и председника општине. Сада смо у Белом Пољу где се ради обданиште које ће бити готово по садашњим плановима половином године. Површина обданишта износиће 1500 квадратних метара и 300 нових малишана моћи ће да нађе своје место у овој предшколској установи- истакао је Радојичић.

– Овде видимо доста људи који су активни, рекли су нам да ће већ следеће недеље бити још већи број радника који ће радити на овом градилишту. Искрено се надам да ће објекат урадити пре свега квалитетно и на време. На томе инсистирамо и зато смо председник општине и ја овде да разговарамо са људима и да их контролишемо – закључио је Радојичић.

Чучковић је нагласио да се у Обреновцу најбоље показује удружен рад општине, Града Београда и Владе Републике Србије.

– У петак, 5. фебруара, потписан је уговор у Министарству грађевинарства који дефинише план за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Ратарима, али и завршетак израде канализације у Мислођину и Баричу- изјавио је Чучковић.

Он је најавио почетак изградње новог обданишту у Баричу.

– Овде смо у Белом Пољу где увелико теку радови на завршетку обданишта, директно са овог градилишта се селимо у Барич где ће се градити нови вртић ”Колибри”. Имамо велику подршку Скупштине Града Београда, такође градоначелник је својом иницијативом допринео да ми имамо могућност да сва Обреновачка села имају текућу воду. У протекле три године урадили смо више од 20 километара водоводне и канализационе мреже. На тај начин ћемо заокружити у првом кварталу 21. века нашу основну инфраструктуру како би становници Обреновца живели у онаквим условима  као што живе грађани централних Београдских општина -нагласио је Чучковић.

Помоћник председника Градске општине Обреновац, Драган Блажић рекао је да су се у протеклих месец дана убрзали радови на изградњи вртића у Белом Пољу.

– Провели смо целу јесен у накнадним анализама земљишта и свега онога што би нам у будућности био евентуални проблем. Срећни смо што су Градски завод и све надлежне службе дали сагласност да се овде гради. Фирма која изводи радове је искористила ове лепе дане да постави темељ. Очекујемо да се у наредних 10 дана овде појави први спрат објекта – рекао је Блажић.

Он је поручио да ћу по завршетку радова сви родитељи који желе да упишу децу у обданиште то моћи да учине.