Због веома ниских температура и снежних падавина, наредне седмице ђачки распуст у целој земљи. Факултети, на којима је у току испитни рок, требало би да одложе испите или да их групишу у један дан.

Основци и средњошколци наредне недеље су на распусту. У Министарству просвете кажу да су, пре свега због безбедности деце али и због штедње енергената, препоручили локалним самоуправама да обуставе наставу од понедељка до петка.

– Став Министарства просвете је да основне и средње школе не раде. Ако локалне самоуправе не донесу ту одлуку, онда ће Министарство донети – рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

Према његовим речима, предшколске установе биће предмет посебног изучавања сваке локалне самоуправе, с обзиром да су они у оквиру насељених места.

Обрадовић каже да ова одлука неће имати последица на наставу.

– Школе ће донети планове надокнаде програма, као што су то чиниле и раније, када је била епидемија грипа – рекао је Обрадовић.

Факултети, на којима је у току испитни рок, требало би да одложе испите или да их групишу у један дан.

У београдским основним и средњим школама наредне седмице неће бити наставе, због ванредних временских околности, али ће основцима од првог до четвртог разреда бити омогућен продужен боравак.

Продужени боравак биће организован и у преподневној и поподневној смени, а из Секретаријата за образовање саопштено је да је директорима основних школа упућен допис у којем се тражи да обезбеде довољан броја учитеља за рад са децом у боравку.

У школама ће наредне седмице бити организована дежурства за ученике који иду у продужени боравак, као и за ученике чији родитељи због радних обавеза децу морају да оставе у школама, наведено је у саопштењу. 

Информација објављена од стране Министарства просвете и науке:  

Имајући у виду временске неприлике које су захватиле подручје целе Србије, велике снежне падавине и ниске температуре, као и најаву нових снежних падавина, Министарство просвете и науке је задужило начелнике школских управа да наставе са активним праћењем могућности за нормалан и несметан рад образовно-васпитних установа на подручју сваке школске управе и да о томе свакодневно извештавају Министарство просвете и науке.
 
Како је безбедност ђака и деце основни приоритет, Министарство просвете и науке дало је налог да школске управе непрестано буду у контакту са образовно-васпитним установама и да од њих прибављају све потребне информације о грејању, превозу, снабдевању електричном енергијом и другим евентуалним проблемима који су карактеристични за овакве ситуације.
 
Министарство просвете и науке је посебно наложило начелницима школских управа да уколико не постоје одговарајући услови за рад и ако је угрожена безбедност деце и ученика, да одмах штабовима за ванредне ситуације локалних самоуправа предложе доношење одлука о прекиду наставе.