Секретар за привреду Града Београда Милинко Величковић заједно са представницима Градске општине Обреновац данас је посетио пољопривредна газдинства у Дрену. Захваљујући подстицајима Града Београда, пољопривредна газдинства породице Ђокић и Ранковић добила су нову пољопривредну механизацију.

– За месец дана Град Београд и секретаријат за привреду расписаће подстицаје за пољопривреду. Ове године из буџета Града Београда определили смо 180.000.000 динара за те намене. Надам се да ће се временом узимајући у обзир ситуацију са корона вирусом ситуација побољшати. Иако ова средства нису довољна, ипак се нешто на пољу пољопривреде ради- изјавио је Величковић.

Он је нагласио колико је пољопривреда важна за Град Београд.

– Град Београд се простире на 350.000 хектара од тога је 270.000 хектара пољопривредног земљиште, а обрађује се 250.000 хектара. То нам даје за обавезу да водимо рачуна о пољопривреди, зато субвенције из године у годину расту. Подсетићу да је 2014. године за субвенције било предвиђено свега 20.000.000 динара, док смо прошле и ове године за ту намену издвојили 180.000.000 динара- рекао је Величковић.

Величковић је и ове године најавио четири јавна позива која се тичу подстицаја за пољопривреду.

– Подстицаји се односе на набавку трактора, пољопривредних прикључних машина за повртарство, ратарство, пчеларство и ратарство. Позивам све Обреновчане да конкуришу на конкурс који ће бити расписан за месц дана. Након расписивања конкурса ми ћемо поново долазити у Обреновац и у месне заједнице да предочимо услове конкурса да би људи што лакше могли да конкуришу- закључио је Величковић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да велики број пољопривредних произвођача из Обреновца, своје производе пласира на многобројне пијаце широм Београда.

Милош Станојевић заменик председника Градске општине Обреновац је подсетио да је захваљујући Граду Београду и секретаријату за привреду прошле године набављено пет нових трактора и 21-на пољопривредна прикључна машина.

– Нашим пољопривредницима овај вид субвенција много значи за обрађивање земљишта и бављење пољопривредом. Вишечлана породица из Дрена која је добила трактор и који ће им користити у пољопривреди само показује колико наши пољопривредници имају жеље и воље да се баве овом граном привреде-рекао је Станојевић

Он је истакао да Градска општина Обреновац и Канцеларија за пољопривреду такође излазе у сусрет пољопривредницима.

– Ове године очекујемо велико интересовање наших пољопривредника за програм субвенција. Позивам све заинтересоване да дођу у Канцеларију за пољопривреду и да се интересују за конкурсе, а наши службеници ће им у томе помоћи- поручио је Станојевић и додао да је ове године Градска општина Обреновац у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе обезбедила бесплатно осигурање за пољопривреднике који се баве производњом пшенице и кукуруза.

Горан Ђокић, изразио је захвалност због добијања субвенције и рекао да ће му нови трактор умногоме олакшати посао у пољопривредним радовима.