ЈВП „Београдводе“ започело је 16. јануара радове на уређењу корита реке Саве у Забрану у дужини од 600 метара. У току су припремни радови који треба да омогуће изградњу обалоутврде. Раднике су у Забрану обишли председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић и Иван Карић из ЈВП „Београдводе”.

Пројекат уређења корита Саве у Обреновцу је уз радове на Земунском кеју једна од најзначајнијих инвестиција ЈВП „Београдводе” на територији главног града у 2012. години.  У току је припремна фаза радова која подразумева изградњу приступних путева, камене набачаје према обали и за фундамент у реци преко којих ће ићи бетонска греда и основа за изградњу обалоутврде. Овде ће се радити бетонско и камено корито које ће бити заштита за овај део реке Саве и овај део Обреновца.

– Циљ пројекта у Обреновцу јесте да се заустави штетно дејство воде и ерозије у околини водених путева, које су значајно смањивале површину земљишта и угрожавале околину. Овај крај је преопзнатљив као омиљено излетиште Обновчана и иницијатива је потекла од општине Обреновац и ЈП за заштиту и унапређење животне средине. Како је ово и омиљено купалиште и место за одмор Обреновчана, важно је да ове радове окончамо уочи топлијих месеци, како би грађани могли да уживају у уређеној и сигурној обали – истакао је Иван Карић.

 

Израда обалоутврде у Забрану има антиерозивни карактер, односно заштиту земљишта од даљег губљења и одроњавања, као и излетнички карактер који се захтева уређеним приобалним подручјима. Као се ради о купалишној зони и традицији купалишта у овом делу тока реке Саве у Обреновцу која постоји неколико деценија, због тога је други део значаја овог пројекта приступ купалишној зони, уређена обала и сигуран приступ реци Сави.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је истакао да је Забранска шума, чија је површина око 40 хектара, омиљено излетиште Обреновчана.

– Последњих неколико година овде је много ствари промењено. Изграђена је трим и бициклистичка стаза, уређен је простор у форланду, доведена је вода и оно што је сада најбитније је да се сачува земљиште изградњом обалоутврде. „Београдводе“ и ЈП за заштиту и унапређење животне средине заједничким снагама покушавају да реше овај проблем и након тога можемо очекивати да се овај простор обогати спортско-рекреативним садржајима. Очекујемо да Скупштина града прогласи Забран заштићеним природним добром, а ми смо урадили елаборат о тој заштити. Након те одлуке би Забран требало да припадне општини Обреновац да њиме газдује, што ће наравно утицати на његово одржавање – казао је Јоветић.

Припремни радови на изградњи обалоутврде се обављају сваког дана без обзира на временске услове. Тренутно се врши полагање стена које треба да послуже као темељ за будућу обалоутврду која ће допринети томе да се сачува један део територије општине Обреновац.