Дан утемељивача државе и школства Светог Саве, обележен је у школама на територији општине Обреновац. Тим поводом, представници општине Обреновац, обишли су школе широм општине и том приликом пожелели наставницима и ученицима успех и здравље.

Председник Градске општине Обреновац поводом обележавања Савиндана у свим школама, пожелео је наставницима и ученицима успешну школску годину.

– Свим наставницима и ученицима желим добро здравље и да ученици у овим измењеним околностима успеју да стекну што веће знање – рекао је Чучковић и изразио наду да ће у наредним годинама Свети Сава бити обележен уз присуство већег броја људи, без страха од ширења вирусне инфекције, која је како каже током 2020. године оптеретила животе свих грађана Србије.

Драгољуб Златановић, директор Пољопривдерно-хемијске школе у Обреновцу истакао је да је без обзира на епидемиолошку ситуацију, Савиндан обележен и настава се редовно одвија, али уз строго поштовање свих мера које је увела Влада Републике Србије са циљем да се спречи даље ширење вируса корона.

– Надам се да ће следеће године обележавање Савиндана бити пропраћено масовнијом посетом ученика и да ћемо као и до сада награђивати ученике – навео је Златановић и додао да је ове године припремљен часопис са наведеним свим активностима које су спровођене током школске године и који је посвећен Владики Милутину.

Вера Ђорђевић, директорка основне школе ”Јован Јовановић Змај” честитала је школску славу свим просветним радницима, ученицима и свим запосленима у школским установама.

– Ове године прослављамо у складу са епидемиолошком ситуацијом, али мислим да тиме значај данашњег дана није умањен. Сви запослени у школи, као и сви ученици знају колико нам данашњи дан значи и колико то поштујемо. У нашој школи, на данашњи дан, сваке године  традиционално се уручују Светосавске повеље, те ми је жао што није било могуће укључити присуство већег броја ученика који би имали прилику да поздраве најбољег међу најбољима, нашег ђака генерације Павла Бугарског, ове године награђеног Светосавском повељом – навела је Ђорђевић и истакла да је главни циљ школе успостављање тимског рада за који сматра да је неопходан услов постизања успеха.

У основној школи на Забрежју, издвојеном одељењу основне школе ”Посавски партизани” као и у свим осталим школама Савиндан је обележен уз присуство значајно мањег броја људи, него што је то био случај претходних година.

Прослави Светог Саве у овој школи присуствовао је Драган Блажић, помоћник председника општине Обреновац који је овом приликом изразио наду да ће у наредном периоду доћи до нормализације епидемиолошке ситуације, те да ће бити услова да школски ситем функционише уобичајено.

– Ђаци на Забрежју започели су друго полугодиште, поново су у клупама са својим школским другарима, што је њима најважније, спремни да се боре као што се бори и цела Србија, они за боље оцене, а ми пре свега за њихово здравље и економски опоравак – рекао је Блажић

За малишане који похађају наставу у овој школи, стигли су и пакетићи које је обезбедио Савет месне заједнице у сарадњи са Градском општином Обреновац.

У матичној школи ”Посавски партизани” такође је у измењеним околностима обележен Савиндан, а тим поводом диреткор ове школе Мирослав Крстић  истакао је да су ове године у оквиру обележавања школске славе, организовани литерарни и ликовни конкурси који су ученицима омогућили упознавање лика и дела Светог Саве.

У основној школи ”14. октобар” у Баричу, обележен је Савиндан уз поштовање устаљених славских обичаја, али без присуства ученика.

Драган Ненадовић, директор основне школе ”14.октобар” овом приликом подсетио је на ученичке конкурсе који се организују сваке школске године у оквиру обележавања Савиндана.

– Као и сваке године, пред Светог Саву у школи се организује ликовни и летарарни конкурс, а ученици ће за освојена 2. и 3. места бити награђени уручивањем диплома, док ће ученици који су освојили 1. места на конкурсу, бити награђени књигама – истакао је Ненадовић.