Заменик градоначелника Београда Горан Весић, данас је посетио општину Обреновац, пункт на коме се спроводи процес имунизације грађана.

Председник Градске општине Обреновац истакао је да је бројност становника општине велика, те је нагласио да на простору општине Обреновац живи 75.000 становника и додао да се од укупног броја грађана Обреновца, у протеклом периоду, са симптомима вируса корона јавило 12.000 грађана, који су тестирани на присуство вирусне инфекције.

– Од укупног броја грађана тестираних на присуство вирусне инфекције, у претходном периоду 1.000 Обреновчана са најтежим облицима обољења хоспитализовано је, неки случајеви тешко оболелих завршили су смртним исходом. Пацијенти који су преживели најтежи облик инфекције, имају и даље здравствених тегоба, те се тешко враћају у нормалне животне токове – рекао је Чучковић и навео да је за само три дана спроведене имунизације, вакцинисано преко 1.300 Обреновчана.

Он се осврнуо на актуелне ситуације повезане са процесом имунизације у развијеним европским државама, где постоји евидентан проблем око обезбеђивања потребних доза вакцина и истакао да је у Србији стање другачије, јер како каже захваљујући политичком утицају председника Републике Србије Александра Вучића, грађани Србије могу без проблема примити вакцине и заштитити своје здравље.

Весић је приликом посете пункта за вакцинацију грађана општине Обреновац,  подсетио да се вакцинација спроводи на територији свих 17 градских општина и , осим централних пунктова на Београдском сајму, она се спроводи у домовима здравља у свим општинама.

– Овде је од почетка масовне вакцинације, од уторка до сада, вакцинисано  1.350 људи и то јесте велики број. Ја сам захвалан свим лекарима и сестрама Дома здравља Обреновац, који поред других обавеза које имају, успевају да изврше и овај посао масовне имунизације – истакао је Весић.

Он је подсетио да су на територији свих градских општина организовани кол-центри и да се један од њих налази у Обреновцу. До сада је, како је рекао, преко кол-центара укупно у Београду контактирано око 40.000 грађана, а од тог броја 12.000 је уз њихову сагласност пријављено на вакцинацију, док је више од хиљаду превезено до места вакцинације.

– Ти људи се вероватно не би пријавили јер су очекивали да то неко други уради уместо њих, или да их позове неко из дома здравља или нису знали како да приступе апликацији. Наш циљ је да контактирамо свих 350.000 грађана старијих од 65 година који живе на територији Београда и да им помогнемо да се вакцинишу. То је посебно важно за општине које су веома распрострањене као што је Обреновац јер овде постоје села која су удаљена и по десетак километара од места вакцинације. Не сме да се догоди да неко остане без вакцине зато што није имао превоз и зато што није знао како да се пријави за имунизацију – истакао је Весић.

Он је навео да је тренутно за имунизацију пријављено око 250.000 Београђана те да је захваљујући Влади Србије и председнику Александру Вучићу обезбеђено довољно вакцина.

–  Ми ћемо данас постати друга земља у Европи по броју вакцинисаних грађана и на тај начин смо показали колико смо организованији од неких других земаља. Вакцина против ковида је поред здравствене заштите постала и средство економске борбе и политичког утицаја у међународним односима. Показали смо да имамо снажан међународни утицај, а што пре завршимо вакцинацију пре ћемо се вратити нормалном животу – истакао је Весић.

Он је подсетио да се данас у Србији ради до 20 часова што није случај у Паризу, Лондону или Бечу и да тиме доказујемо да смо се боље организовали и да ћемо боље изаћи из ове кризе.

– Ово није обична борба, после завршетка пандемије у свету ће бити потпуно други односи  јер земље које  су се боље снашле и које имају снажно вођство као ми, ће после ове кризе бити у много бољој позицији него пре кризе – истакао је Весић.

Он је најавио да вакцинација градске и општинских управа почиње сутра, а вакцинишу се и радници јавних комуналних предузећа јер је веома важно да се заштите они који су у додиру са грађанима и раде веома осетљиве послове. Како је рекао, важно је да се заштите старији суграђани, али и они који обезбеђују да држава нормално и ефикасно ради.

Обрад Исаиловић, директор Дома здравља Обреновац обавестио је све грађане Обреновца који су у претходном периоду примили прву дозу вакцине против вируса Covid-19, да буду без бриге, будући да су ревакцине обезбеђене и термини за ревакцинацију утврђени.

– До сада смо процес имунизације организовали у временском интервалу од 8.00 до 15.00 сати сваког дана, а од сутра грађани ће моћи да примају вакцине у периоду од 7.00 до 20.00 сати – рекао је Исаиловић и додао да је због смањеног обима посла у ковид систему, рад ковид амбуланти редукован, те се пацијенти прегледају од 9.00 до 17.00 сати сваког дана.

Он је искористио прилику и позвао грађане који желе да приме вакцину против вируса корона да, без обзира на то да ли су примили позив из кол-центра, уз здравствену књижицу или личну карту,  дођу у просторије Дома здравља Обреновац и приступе процесу имунизације.