Црвени крст Обреновац у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије наставља акцију добровољног давања крви. Данас су просторије Црвеног крста Обреновац посетили директорка института за онкологију проф. др. Даница Грујичић и председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

-Желео бих пре свега да се захвалим професорки Грујичић што је посетила наш град и што је посетила просторије Црвеног крста. Поносан сам на чињеницу да смо у прве три општине по прикупљеним јединицама крви уназад неколико година. То је заједнички успех људи који су запослени у Црвеном крсту, њихових волонтера и свих оних који учествују у акцијама, пре свега грађани Обреновца- рекао је Чучковић и додао да је почетак ове године важан и због чињенице да је отпочео процес имунизације становништва.

-Већ два дана траје вакцинација и ми можемо да кажемо да смо најбољи у томе у Београду што се тиче укупног броја људи који су примили вакцину. И са том активношћу настављамо управо због тога да би осталима олакшали посао. Није то само у питању привреда и враћање на стари живот, већ олакшавање посла професорки Грујичић и целом њеном тиму. Нажалост огроман је број пацијената који су на онкологији и другим клиникама, који немају везе са корона вирусом. Ти људи нису могли ових годину дана да приме адекватну медицинску заштиту јер је цео систем био окренут ка пацијентима који су животно угрожени од корона вируса- нагласио је Чучковић.

-Примање вакцине, елиминација вируса у првој половини ове године године је задатак свих нас. Ми ћемо као општина омогућити да се тај процес одвије на што бољи начин. Како се већи број људи буде пријављивао имаћемо ширење и по сеоским амбулантама и вршићемо имунизацију где год људи буду пожелели. Данас смо дали да се анкетирају људи из комуналног система и сви они који су директно у контакту са грађанима. Како би они били заштићени и остали грађани Обреновца, а поврх тога и сви они који су спремни да дају крв и помогну људима у невољи- изјавио је Чучковић и поручио да ће локална самоуправа диктирати процес имунизацији на територији општине Обреновац.

Проф. др. Даница Грујичић изјавила је да се дневне потребе разликују од болнице до болнице и да је највећа потреба за крвним јединцама на хематологији.

-Што се тиче хируршких установа, некада се може дати и мање крви него што је пацијент изгубио, то важи код одраслих, док за дечије интервенције мора ићи надокнада милилитар за милилитар и зато је веома значајно да имамо залихе да се операције не би отказивале.  Дешава се и да се последње дозе крви оду на интервенције за децу. Крв је важна зато што је то исто и терапија, посебно за хематолошке болеснике. Данас је важно да грађани знају, због ситауције са короном, да је најважније поштовање превентивних мера и да дати крв у овој ситуацији није опасно, поготово што то може многима спасити живот – рекла је Грујичић и захвалила се грађанима Обреновца на добром одзиву када се крв даје, посебно за време пандемије и позвала све грађане да и у будућности буду добровољни даваоци крви.

-Могу вам рећи да сам задовољна како је почела ова година. Имали смо већ две акције следећа је 28. јануара. Тада акцију радимо са Земунском болницом и очекујем велики одзив наших суграђана- казала је Дивна Сокић, секретар Црвеног крста Обреновац.