Због најављеног леденог таласа који ће донети ниске температуре, ледену кишу и јутарње мразеве, одржана је седница Кризног штаба, а седницу је водио председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Чучковић је овом приликом нагласио да је важно припремити све инсистуције чије је капацитете могуће искористити у надолазећем периоду.

– Није извесно у којој мери ће најављени ледени талас захватити подручје наше општине, али без обзира на то, ми припремамо све расположиве ресурсе како бисмо спремно дочекали најављене временске услове – рекао је Чучковић.

Он је говорио и о проблемима са којима је општина Обреновац суочавала протеклих неколико дана.

– У протеклом периоду, постојао је проблем са предузећем Магистрала, те су отклањани извесни недостаци на територијама Грабовца, Степојевца, Трстенице – навео је Чучковић.

На седници је било речи о чишћењу пешачких стаза у наредном периоду, те је наглашено да се исте морају редовно посипати како би се лед отапао.

Чучковић је позвао сва јавна предузећа да организују дежурне екипе које би биле расположиве 24 сата, уколико за то буде било потребе. Он је посебно нагласио да је неопходно да комунални систем општине Обреновац организује дежурне екипе у наступајућем хладном периоду.

Такође, приликом заседања Кризног штаба, посебна пажња је усмерена на значај отклањања леденица које би се могле формирати након ледене кише и наступајућег хладног таласа.

Чучковић је акценат ставио и на радне задатке Савета месних заједница, који се пре свега односе на комуиникацију представника Савета месних заједница и грађана, а све са циљем да се на време уоче потребе становништва.

– Савети месних заједница имају задатак да се посвете мапирању потреба становништва, да открију који су то старији и немоћни људи са територија њихових месних заједница, којима је потребна помоћ, који нису способни да брину сами о себи, као и људи који немају адекватан смештај – нагласио је Чучковић.

Овом приликом је упућен и апел најстаријим суграђанима да наредних дана не излазе из својих домова без преке потребе, а како је нагласио члан Већа општине Обреновац Иван Стојић, дужност свих представника стамбених заједница јесте да посипају со, како би се избегло формирање леда на тлу.

Из Канцеларије за младе општине Обреновац поручују, да ће у наредном периоду грађанима Обреновца бити на располагању волонтерски сервис.

– Волонтери ће са својим легитимацијама долазити на кућну адресу по пријави, односно захтеву грађана, узимати новац за који ће куповати, а након тога и испоручивати  све што је потребно корисницима услуга нашег сервиса – навео је директор Канцеларије за младе општине Обреновац Урош Мирићић.

Волонтерски сервис почеће са радом у петак, 15. јануара, а сви они којима је потребна помоћ при куповини намирница и лекова током најхладнијих дана, могу позвати број телефона 062/322-990.