Привредна комора Србије позвала је послодавце да се у школској 2021/2022. години укључе у систем дуалног образовања, као и да до 31. јануара текуће године доставе изјаве о спремности за приступање оваквом систему. У градској општини Обреновац овакав начин рада примењује се већ неколико година уназад.

Урош Мирићић, испред Канцеларије за младе општине Обреновац  истакао је значај дуалног образовања за образовни систем у целости.

– Дуално образовање, представља модел образовања где ученици стичу знања, како у школама тако и у компанијама. Заиста су потребе привреде такве, па образовни систем мора бити усклађен са потребама привреде и са оним што тржиште захтева, те је ово један велики искорак за образовни систем и за младе у Србији – рекао је Мирићић.

Он је најавио да ће наредна школска година бити богатија за 51 нови профил дуалног образовања и истакао да је у протеклом периоду Градска општина Обреновац  спровела низ различитих акција којима је пружила позитиван допринос ширењу дуалног образовања.

– Обреновачки вариоци из средњих школа, који су носиоци великих награда освојених на европским и светским такмичењима, редовно су похађали практичну наставу у Јавном комуналном предузећу ”Топловод” Обреновац. Такође, општина Обреновац позната је по сарадњи са компанијом Меита из Барича, која се укључила у спровођење програма система дуалног образовања, матуранти су током целе године одлазили у фабрику и учили како функционише производња и рад компаније, а након завршене средње школе имали су прилику да добију посао управо у овој компанији – навео је Мирићић.

Мирићић је посебно истакао успешну сарадњу Техничке школе Обреновац са многобројним привредним субјектима, у ширењу система дуалног образовања, а посебан доказ добре сарадње, према његовим речима, јесте набавка специјалних ЦНЦ машина, које су ученицима ове школе од користи у практичној настави.

Он је најавио да ће у 2021. години бити настављена реализација програма праксе.

Честа је ситуација да млади људи, по завршетку образовања имају бројне недостатке у својој биографији, не понесу довољно практичног знања, па кроз програм праксе настојимо да унапредимо практична знања из различитих стручних области – рекао је Мирићић.

Он је искористио прилику и подсетио да ће млади људи у текућој години имати шансу да се укључе у програм Моја прва плата и закључио да би многобројни актуелни програми за младе могли  унапредити њихова професионална знања и пружити различите могућности, што би како истиче дугорочно значило, задржавање младих у Србији.

Привредна комора Србије покренула је специјализовани интернет портал portal.dualnoobrazovanje.rs, на којем заинтересовани послодавци могу направити профил и на једноставан начин поднети пријаву за укључивање у систем дуалног образовања.

Све о начину пријављивања на актуелни Позив Привредне коморе Србије, можете погледати овде.