Камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова положили су потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и директор „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић. Вредност пројекта је 210,8 милиона еура, а завршетак радова предвиђен је за март 2024. године.

-Енергетска безбедност је једнака еколошкој безбедности- рекла је Михајловић и додала да се више новца мора улагати у заштиту животне средине како би имали довољно струје.

Вујовић је подсетила да је прошле године са изградњом почело на ТЕНТ А и нагласила да ће та два постројења битно утицати на степен заштите животне средине и допринети бржем усаглашавању са прописима ЕУ.

-Постројење за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану „Никола Тесла Б“ ће смањити степен загађења ваздуха и побољшати енергетску ефикасност у држави- рекaо је Грчић.

Грчић је нагласио да је вредност овог пројекта 210 милиона еура, а да ће 120 милиона бити реализовано кроз упошљавање домћих фирми и додао да је то важно за раст домаће привреде, јер ЕПС утиче са три одсто на раст БДП-а, и још за три одсто посредно кроз грађевину и остале гране.

-Ово је трећи пројекат ове врсте у земљи, а други у Обреновцу. Овакви пројекти гарантују будућност термоелектрана у Србији и енергетску стабилност. Пројекат одсумпоравања у ТЕНТ-у Б смањиће проценат загађења ваздуха са тренутних 80.000 тона сумпор-диоксида на нивоу године, на 4.500 тона, тако да ће се за 20 пута ће се смањити ова врста загађења- изјавио је Грчић и закључио да је ТЕНТ Б једна од савременијих електрана у држави, састоји се од два велика котла снаге 650 мегавата и заједно са ТЕНТ А производе више од 50 одсто српске струје.