Поводом обележавања 102 године од ослобођења Обреновца у Првом светском рату, данас су на градском тргу положени венци на споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима и спомен обележје војводи Живојину Мишићу. Венце на споменике у центру града положили су представници Градске општине Обреновац, Удружења потомака ратника 1912-1920. ”Живојин Мишић” и породице ратника.

Заменик председника Градске општине Обреновац, Милош Станојевић обраћајући се окупљенима, рекао је да се данас одаје пошта онима који су пре 102 године дали оно што им је било највредније за Србију, дали су своје животе.

– Последњи јуриш из Доброг Поља ка Србији отпочео је 15. септембра 1918. године, који су водили  војници Србије и добровољци. Јурили су на челу како би први стигли до својих вароши и села, и донели ту дуго очекивану слободу-рекао је Станојевић.

Он је подсетио да је за четири године Првог светског рата, Србија изгубила више од 1.200.000 становника, више од 50 посто радно способног становништва као и огромне материјалне губитке.

-На овом споменику испред вас стоји епитаф који каже „Било једном једно дивно поколење“ који говори о тим људима, војницима, земљорадницима, лекарима, очевима, мајкама и деци који су дали своје животе. Данас имамо обавезу да памтимо и преносимо чињенице о Првом светском рату, како би Голгота коју су војници, добровољци и цивили преживели у рату остала запамћена и отргнута од заборава-истакао је Станојевић.

Станојевић је даље додао, да је Градска општина Обреновац данас савремена општина која улаже у инфраструктуру, изградњу вртића и школа, спортских терена, фабрика и да Република Србија и Обреновац више не воде ратове већ чувају своју војну неутралност.

-Сада се воде битке за економски развој, очување традиције и културног наслеђа, битке за очување народа и села. Зато данас овим сећањем и својим делима одајемо почаст и кажемо једно велико хвала онима који су дали живот за Србију у Првом светском рату и нека је вечна слава свим српским жртвама Великог рата- закључио је Станојевић.