У селу Вукићевица, на рубном подручју Београда, одржана је Трибина о превенцији употребе психоактивних супстанци. Трибину су, на предлог мештана, организовали Агенција за сарадњу с невладиним организацијама и европску хармонизацију града Београда и невладина организација Центар за превенцију наркоманије.

Наркоманија је узела маха и у овом селу, а за последњих неколико година забележена су три случаја предозирања с фаталним исходом. Трибина је била изузетно посећена, а питања, на која су одговарали терапеути, постављали су млади људи и родитељи. И бивши зависници од психоактивних супстанци пренели су искуства и детаље тешке борбе за одвикавање од дроге и за оздрављење.

– Овакав проблем немогуће је решити без сарадње државних институција и цивилног сектора. Због великог интересовања грађана и чињенице да се то не дешава неком другом, сматрам да су овакве трибине  веома корисне у превазилажењу заблуда и да делују као превенција, поготово у местима као што је Вукићевица. Становници овог села покренули су акцију не дозволивши да се проблем сам развија, свесни да су последице лако предвидиве и тешке – рекао је Горан Шеховић, заменик директора Агенције.

С намером да пружи што ефикаснију подршку зависницима и њиховим породицама, Центар за превенцију наркоманије активирао је бесплатан позив на број 0800/200-301, радним данима од 10 до 20 часова.

 

Извор:Беоинфо