Данас је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата свечано обележена 76 година од ослобођења Обреновца. 14. октобра 1944. године уз помоћ Црвене армијe и снага Народно ослободилачке војске ослобођен је Обреновац од немачких трупа после четири године окупације. Венце су на Спомен костурницу положили представници општине,политичких партија и удружење потомака ратника.

Интонирањем државне химне и минутом ћутања, у Парку хероја, одата је почаст свим погинулим јунацима Другог светског рата.

Окупљеним грађанима обратио се председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

-Проучавајући историјски архив нашег града дошао сам до података да је ослобођење нашег града кренуло већ почетком октобра. Храбре јединице Војвођанске бригаде су 9. октобра кренуле са ослобођењем Звечке и тог дела нашег Обреновца. Ту је страдала народни херој Вера Мишчевић, већ 10. из правца Мислођина навирале су снаге наше Пете Крајишке бригаде. То су чувени борци са Козаре и они су продирали из тог дела Србије и ослобађали наш град. 13. октобра једна и друга јединица су се среле у Белом Пољу и одатле је кренуо јуриш на Обреновац. – рекао је Чучковић.

Чучковић је подсетио да је Обреновац био под окупациом 3000 немачких војника.

-У том јуришу гине партизанка народни херој Анка Матић. И тог 14. октобра ово место на ком сада стојимо и потез ка Забрежју били су под ударом партизанских снага, које су трајно протерале непријатеља из Обреновца. Увек су велике силе из својих политичких разлога покретале велике сукобе на Балкану. Поносан сам данас на чињеницу да ти сукоби мудрим вођењем наше државе иду у том правцу да се битке воде око инвестиција. Дошло је време да коначно у нашој држави не меримо неке догађаје по ратовима. Данас треба да изградимо сећање на пре и после Ауто пута, ТЕНТ-а и неких институција које живот значе нашим селима. Сећање на хероје који су ослободили Обреновац никада не сме бити заборављено, нека им је вечна слава, живео Обреновац, живела Србија.- закључио је Чучковић.

У склопу обележавања 76 година од ослобођења Обреновца делегација ГО Обреновац је присуствовала парастосу и положила венце у Спомен парку у Грабовцу и положила венце у част мештанима који су стрељани у знак одмазде 1941.године. На данашњи дан пре 79 година фашисти су стрељали 100 мештана Грабовца.