Градска општина Обреновац прикључила се акцији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у циљу очувања безбедности и заштите животне средине. Тим поводом у просторијама општине Обреновац одржана је конференција за новинаре на којој је апеловано на пољопривреднике да очувају састав земљишта својих парцела заоравањем и на тај начин смање улагања у засаде у будућности.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је значај ове акције.

-Велики је удар на животну средину, када дође до ситуација где се пољопривредне површине запале. Нажалост таквих ситуација је било преко 100. Загађење ваздуха се повећава, што није повољно поготово у периоду када почиње грејна сезона, када се пале ложишта. Апелујем на све пољопривреднике да се суздрже тих активности и да очувају састав земљишта својих парцела заоравањем и на тај начин смање улагања у засаде у будућности – рекао је Чучковић и казао да ће казнена политика постојати зарад заштите животне средине и свих оних људи који живе у близини обрадивих површина, како би били безбедни.

Звездан Јовановић начелник Ватрогасно спасилачке јединице Обреновац нагласио је да су припадници ове јединице у 2019. години интервенисали 314. пута, док је у 2020. години број интервенција износио 215. Он је казао да је већи број тих интервенција био на отвореном простору и подсетио да је припадницима Ватрогасне јединице знатно теже да реагују у ситуацијама у којим се пале обрадиве површине. Јовановић је подсетио да су казне изузетно велике како за физичка тако и за правна лица.

-У Обреновцу имамо преко 3000 регистрованих газдинстава и велики број обрадивих површина. Никоме не иде у корист да се све то запали после жетве, посебно што су приноси знатно мањи уколико се обрадива површина запали и да јој треба 100 година да се поново опорави. Зато смо и покренули ову акцију ,,Заори, не пали” – рекла је Јелена Мушкиња испред Канцеларије за пољопривреду.

Помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић истакао је задовољство што се општина Обреновац прикључила кампањи која је покренута пре четири месеца. Он је нагласио значај акције и подизања свести свих пољопривредника о заштити животне средине. Богићевић је подсетио да се паљењем обрадивих површина плодност земљишта знатно смањује.