У току су грађевински радови на изградњи и ширењу водоводне мреже на територији општине Обреновац. Наиме, почели су радови на изградњи цевовода дуж Ваљевског пута, на простору месне заједнице Стублине, што представља почетак завршне фазе радова на изградњи мреже водоснабдевања на територији ове месне заједнице. Обављају се радови на изградњи 5,5 километара примарне водоводне мреже од укупно 12,3 километра нове водоводне мреже, која ће бити изграђена у општини Обреновац. Данас су радове обишли представници Градске општине Обреновац, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић приликом обиласка завршних радова на изградњи водоводне мреже у месној заједници Стублине, истакао је успешну сарадњу општине Обреновац и Града Београда, што директно сугерише на усаглашеност политичког деловања општине и града.

– Не постоји развојна идеја коју смо у протеклих неколико година предложили господину Весићу, а да је он није подржао и помого њену реализацију. Све молбе упућене заменику градоначелника Београда, односиле су се пре свега на захтеве грађана. Суштински, ми као општина подржали смо све велике пројекте који су реализовани и чија се реализација планира у будућности на територији Београда, од пројекта Београд на води, изградње метроа и сличних развојних пројеката – навео је Чучковић и истакао да господин Весић без обзира на све актуелне пројекте чија се реализација везује пре свега за централне делове града, није никада занемарио значај развоја приградских општина.

Он је објаснио значај изградње примарне водоводне мреже на просотру месне заједнице Стублине.

– Примарна мрежа у месној заједници Стублине омогућиће прикључење и других месних заједница на мрежу водоснабдевања. Наиме, изградњом поменутог примара, месне заједница Љубинић, Дрен, Орашац, Вукићевица и делови Великог Поља добиће могућност прикључења на водоводну мрежу – истакао је Чучковић и додао да је Град Београд извдвојио значајна средства како би подржао идеју решавања проблема водоснабдевања на простору општине Обреновац.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је грађевинске радове и том приликом истакао да ће већ у 2021. години на целој територији општине Обреновац бити изграђена недостајућа водоводна мрежа, која ће омогућити свим домаћинствима на простору ове општине, прикључак на градску мрежу водоснабдевања.

– Наш план пре 4 године био је да свака кућа у Обреновцу добије воду и срећан сам што смо дошли у ситуацију да овај план остваримо. Након овог пројекта, вредног 70 милиона динара, чека нас још један велики пројекат вредан 80 милиона динара који ћемо започети следеће године како бисмо могли да прикључимо и остале месне заједнице којима тренутно нису доступни прикључци на водоводну мрежу – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Обреновац једина општина на територији Београда у којој нема школа без фискултурне сале и за такав успех одао заслуге руководству општинске управе, а додао је и да ће се у наредном периоду општина Обреновац издвојити по томе што ће бити једина приградска општина која је у потпуности покривена водоводном мрежом.

Весић је посебно истакао да у овом тренутку, пројекти који се реализују на територији општине Обреновац, а које финансира Град Београд вреде око 470 милиона динара.

Такође, он је навео да ће у наредном периоду  Град Београд подржати реализацију пројеката који се односе на ширење водоводне мреже у различитим деловимаСрбије, што ће неизвесно довести до решавања проблема изградње недостајуће комуналне инфраструктуре на територији Србије.

Весић је најавио да ће се нека од наредних инвестиција Града у општини Обреновац односити на  улагање у изградњу фабрике за прераду отпадних вода. Такође, овом приликом истакао је, почетак изградње далековода топловода, Обреновац-Београд и подсетио да ће ове године бити усвојен План генералне регулације шинских система, што ће конкрено грађанима Обреновца обезбедити удобније услове свакодневног живота.

Петар Петровић, председник Савета месне заједнице Стублине навео је да је ово велики дан за мештане ове месне заједнице, који се деценијама уназад боре са проблемима водоснабдевања.

– Када буду завршени радови на изградњи примарног вода који ће се простирати  до надвожњака, примарна мрежа на овом простору биће изграђена, такође биће изграђена и секундарана мрежа и то у дужини од 6,5 километара  – рекао је Петровић и додао да се очекује, да следеће године сва домаћинства са територије месне заједнице Стублине реше проблем водоснабдевања.

Матић је објаснио, да ће се изградњом овог примара, дужине 5,5 километара на који ће бити прикључено око 550 домаћинстава, побољшати квалитет воде коју користе грађани Обреновца.

Рок за завршетак грађевинских радова захваљујући којима ће грађани месне заједнице Стублине и околних месних заједница добити могућност прикључења на мрежу водоснабдевања је 180 дана.