Порески обвезници из Београда од данас ће моћи на једноставан и брз начин путем интернета да дођу до информације о стању на свом пореском рачуну кликом на линк „Управа јавних прихода – Упит стања” на званичном сајту града Београда www.beograd.rs.

– Да би користили ову услугу, прво морају поднети захтев за отварање корисничког налога поштом или непосредно у било ком општинском одељењу Управе јавних прихода, а најједноставније је да се то уради путем интернета. Подносећи захтев на један од три поменута начина, обвезник постаје регистрован као неко ко жели да користи овај сервис. Након тога треба да оде на било које од 17 одељења Управе јавних прихода, где ће му бити уручени кориснички налог и лозинка – рекао је за Владан Луковић, директор Управе јавних прихода града Београда.
Реч је о информацијама о порезу на имовину физичких лица, порезу на имовину правних лица, локалне комуналне таксе и накнаду за коришћење грађевинског земљишта, казао је Луковић и појаснио да се преко овог линка одлази на страницу са које регистровани корисник система може користити услуге увида у стање на својим пореским рачунима. 
За издавање корисничких налога и лозинки Управа јавних прихода примењује  Закон о пореском поступку и пореској администрацији, на исти начин као код издавања било којих других аката. Кориснички налог и лозинку може да преузме само обвезник лично, или лице које он овласти. За  физичко лице овлашћење мора бити оверено у суду или општини, а за правно лице овлашћење мора да печатира и потпише овлашћено лице фирме.
Препорука свим обвезницима је да уколико су у могућности користе интернет за подношење захтева за отварање корисничког налога, како би избегли чекање на шалтерима, казао је Луковић.

 

Извор: Беоинфо