Поводом Дана градске општине Обреновац, који се обележава 20. децембра, јуче је у симпозијум сали Хотела “Обреновац” одржана свечана седница Скупштине градске општине Обреновац.

Седници су присуствовали одборници Скупштине, чланови општинског Већа, помоћници председника општине, начелник Управе и директори јавних предузећа.

Присутнима се обратио председник ГО Обреновац Жељко Јоветић.

– Крај године је период када се сумирају резултати и отвара дискусија о неким новим плановима. Осврнуо бих се на неке резултате који су иза нас и који ће правити другачије друштво од оног у коме се налазимо. Знамо са комуналном инфраструктуром, то смо и доказали свих ових година, а ове године смо успели да започнемо неке теме које ће од овог друштва направити боље и хуманије место за живот. Колико год ти пројекти изгледали мали, они су јако велики. Пре неки дан смо били у галерији СКЦ-а на отварању изложбе. У тој галерији је до пре неколико година била продавана гардероба и то је време које не сме да се врати. Она томе не служи и колико год били сиромашни то је нешто што треба да оставимо иза нас. Јавно предузеће је започело пројекте на изградњи нове библиотеке и требало би да овај град има и музеј и библиотеку, зато што овај град то заслужује. Канцеларија за младе је добила награду Министарства омладине и спорта у једном простору величине осам пута четири и мислим да би и други требало да буду свесни да они заслужују више и да су више вредновани ван граница ове средине него овде. Исти је случај и са соларним пуњачем који је направљен 2010. године, а вредновање је доживео 2011. године и то опет ван граница ове општине. Наша суграђанка је осликала вероватно највећи мурал у Србији на обреновачким базенима и он одолева вандалима и од кад је тај зид осликан тамо нема ниједног графита. То су велике ствари које говоре да ми имамо будућност и да ово друштво може да буде цивилизовано. Ја бих издвојио три детаља, један који се понавља у континуитету, а то је да ова скупштина не личи на неке друге скупштине, јер се овде користи речник цивилизованих људи. Ово је пример за будућност и сигуран сам да ће се тако наставити и у 2012. години. Следећи детаљ је бокс меч у обреновачкој хали спортова. Занимљиво је да је хала била пуна, да се емитовала химна Босне и Херцеговине и да тамо нисмо чули ниједан звиждук. То нам говори да ултранационализам није укорењен у општини Обреновац и у њеним грађанима, без обзира што неки покушавају да мржњу према националним разликама утемеље у ово друштво. Томе треба да се одупремо и мислим да смо на добром путу. Последњи детаљ је концерт Жељка Јоксимовића након кога није нађен ниједан пикавац у спортској хали. Мислим да је у питању друштво које поштује правила и простор у коме се налази. То су детаљи који говоре да смо као друштво спремни да направимо тај искорак напред јер кад правите искорак тад сте на једној нози, тад сте најнестабилнији и најрањивији, и ја мислим да смо ми прилично добро коракнули и да ће то бити добро у годинама које су пред нама. Ја вам желим личну срећу и здравље, да поставите себи неке нове циљеве и да као бољи завршимо 2012. годину – рекао је Јоветић.

У 2011. години Скупштина ГО Обреновац је одржала осам седница. Седницама је од 55 одборника просечно присуствовало 53 одборника.