На Други јавни конкурс за финансирање пројеката невладиних организација средствима буџета Градске општине Обреновац за 2011. годину, који је био отворен од 22.10. до 05.11.2011. године, благовремено је поднето укупно 14 пријава, следећих невладиних организација:

 

  1. Пријава Удружења за заштиту животиња «Опстанак» са пројектом «Проточни мини азил за псе». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта су јавне потребе градске општине Обреновац и афирмација грађанског активизма.
  2. Пријава Међуопштинског удружења оболелих од мултипле склерозе са пројектом «Заједно је лакше». Оцењено је да ово Удружење није имало право учешћа на конкурсу, јер није истекло 6 месеци од дана њиховог уписа у Регистар Удружења код Агенције за привредне регистре.
  3. Пријава Асоцијације за социјални и одрживи развој «Арго» са пројектом Превенција вршњачког насиља – «Умемо боље». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје извештај о реализацији пројекта финансираног средствима буџета ГО Обреновац у претходној години.
  4. Пријава Удружења грађана «Снага оптимизма» са пројектом «Клик за треће доба». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта су програми за стара лица.
  5. Пријава Удружења грађана «Вивацитет» са пројектом «Победимо стрес – превенција стреса». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта су програми за стара лица.
  6. Пријава Обреновчког женског центра – ОЖЕЦ са пројектом «Зауставите насиље пре него што се деси». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља
  7. Пријава Удружења «ОК Центар» са пројектом «Остварујем своја права». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је афирмисање људских и мањинских права.
  8. Пријава Удружења «НОВА 10» са пројектом «Пре и после – хулигани». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је превенција насиља.
  9. Пријава Удружења «Студио Дуња» са пројктом «Фестивал бајки – моје село весело». Оцењено је да је приложена документација комплетна, али да је из назива и садржаја пројекта је очигледно да циљ пројекта није усклађен са циљевима јавног конкурса.
  10. Пријава Удружења грађана «Зелени Обреновац» са пројектом «За зеленији Обреновац». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта су јавне потребе градске општине Обреновац и афирмација грађанског активизма.
  11. Пријава Ромског друштва «Грабовац» са пројектом «Уз толеранцију је лакше». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је афирмисање људских и мањинских права.
  12. Пријава Удружења «Еко двориште» са пројектом «Оснажени – заједно». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је афирмисање људских и мањинских права.
  13. Пријава Развојног центра «Ром» са пројектом «Роми наше комшије». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје Статут партнерске организације.
  14. Пријава Удружења «О2» са пројектом «Да и твоја права добију крила!». Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је афирмисање људских и мањинских права.

Од укупно 14 пријава на конкурсу, Комисија предлаже да се 4 пријаве одбаце из разлога што уз пријаву није поднета комплетна документација, односно није поднета у складу са прописаним циљевима и административним условима и то:

  1. Пријава Међуопштинског удружења оболелих од мултипле склерозе са пројектом «Заједно је лакше». Оцењено је да ово Удружење није имало право учешћа на конкурсу, јер није истекло 6 месеци од дана њиховог уписа у Регистар Удружења код Агенције за привредне регистре.

  2. Пријава Асоцијације за социјални и одрживи развој «Арго» са пројектом Превенција вршњачког насиља – «Умемо боље». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје извештај о реализацији пројекта финансираног средствима буџета ГО Обреновац у претходној години.

  3. Пријава Удружења «Студио Дуња» са пројектом «Фестивал бајки – моје село весело». Оцењено је да је приложена документација комплетна, али да је из назива и садржаја пројекта очигледно да циљ пројекта није усклађен са циљевима јавног конкурса.

  4. Пријава Развојног центра «Ром» са пројектом «Роми наше комшије». Оцењено је да приложена документација није комплетна, јер недостаје Статут партнерске организације.

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТЕ СА БОДОВИМА 10 ПРЕОСТАЛИХ ПРОЈЕКАТА

По разматрању пријава и достављене документације подносилаца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије Пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним Правилником и Одлуком о расписивању конкурса. У овом извештају се даје збир укупних бодова за сваки пројекат, на основу чега је сачињена

РАНГ ЛИСТА на начин како следи:

  1. Удружењу грађана «Зелени Обреновац» за пројектат «За зеленији Обреновац», припада укупно 82,4 бода.

  2. Удружењу за заштиту животиња «Опстанак» за пројекат «Проточни мини азил за псе», припада укупно 79 бодова.

  3. Обреновчком женском центру – ОЖЕЦ-а за пројекат «Зауставите насиље пре него што се деси», припада укупно 75,2 бода.

  4. Удружењу «Еко двориште» за пројекат «Оснажени – заједно», припада укупно 73 бода.

  5. Удружењу «О2» за пројекат «Да и твоја права добију крила!», припада укупно 72,6 бодова.

  6. Ромском друштву «Грабовац» за пројекат «Уз толеранцију је лакше», припада укупно72,2 бода.

  7. Удружењу грађана «Вивацитет» за пројекат «Победимо стрес – превенција стреса», припада укупно 63,8 бодова.

  8. Удружењу «Снага оптимизма» за пројекат «КЛИК за треће доба!», припада укупно 60,4 бодова.

  9. Удружењу «НОВА 10» за пројектат «Пре и после – хулигани», припада укупно 50,6 бодова.

  10. Удружењу «ОК Центар» за пројекат «Остварујем своја права», припада укупно 50,2 бода.

На основу утврђене ранг листе Комисија предлаже да се средствима буџета градске општине Обреновац по другом конкурсу за 2011. годину, финансирају само пројекти оцењени са више од 65 бодова, те да се средства одобре за подносиоце пројеката од 1 до 6 утврђене ранг листе, а да се (услед недовољног износа средстава на позицији за невладине организације, која су опредељена за расподелу по конкурсу у 2011. години) пројекти наведени по тачкама од 7 до 10 одбију, јер су оцењени са оценом мањом од 65 бодова.

Комисија такође предлаже да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 6 утврђене ранг листе расположива средства из буџета опредељена за расподелу по Другом конкурсу за 2011. годину одобре у умањеном а не у траженом износу, у зависности од спецификације – врсте трошкова и оцене њихове реалности.

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2011. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

На основу Ранг листе из тачке III овог извештаја, Комисија предлаже Већу и председнику градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору 6 пројеката невладиних организација, који ће се финансирати средствима буџета градске општине Обреновац опредељеним по Другом јавном конкурсу у 2011. години са укупним износом од 1.298.835,00динара.

Предлаже се да се носиоцима реализације пројеката од 1 до 6 одобре следећи појединачни износи:

  1. Удружењу грађана «Зелени Обреновац» за пројектат «За зеленији Обреновац», предлог је да се пројектом наведени износ од 292.640,00 динара, умањи за 5.000,00 динара од трошкова припреме и штампања летака и плаката, за 10.000,00 од трошкова за штампање мајица и за трошкове припреме и штампање брошуре у износу од 20.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 257.640,00 динара.

  2. Удружењу за заштиту животиња «Опстанак» за пројекат «Проточни мини азил за псе», предлог је да се пројектом наведени износ од 397.485,00 динара, умањи за трошкове људских ресурса у износу 98.000,00 динара, за трошкове за грађевински материјал – улазна капија двокрилна 4мx2м у износу од 15.000,00 динара и за трошкове озелењавања површине у износу од 15.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 269.485,00 динара.

  3. Обреновчком женском центру – ОЖЕЦ-а за пројекат «Зауставите насиље пре него што се деси», предлог је да се пројектом наведени износ од 193.400,00 динара, умањи за трошкове израде POWER POINT – презентације пројекта у износу од 7.000,00 динара и за 6.000,00 динара од трошкова предвиђених за канцеларијски материјал, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 180.400,00 динара.

  4. Удружењу «Еко двориште» за пројкат «Оснажени – заједно», предлог је да се пројектом наведени износ од 273.593,00 динара, умањи за 14.400,00 динара од трошкова предвиђених за материјал за учеснике радионице, за трошкове за канцеларијску опрему у износу 12.800,00 динара, за трошкове за гориво за текуће активности пројекта у износу од 25.000,00 динара, за 2.500,00 динара од комуникационих трошкова и за непредвиђене трошкове у износу од 6.673,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 212.220,00 динара.

  5. Удружењу «О2» за пројекат «Да и твоја права добију крила!», предлог је да се пројектом наведени износ од 285.040,00 динара, умањи за 82.350,00 динара од трошкова за изнајмљивање термина, за 4.000,00 динара од трошкова за банкарске провизије и за трошкове екстерне евалуације у износу од 15.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 183.690,00 динара.

  6. Ромском друштву «Грабовац» за пројекат «Уз толеранцију је лакше», предлог је да се пројектом наведени износ од 279.708,24 динара, умањи за 68.108,24 динара од трошкова предвиђених за штампање пропагандног материјала, за 1.200,00 динара од трошкова за медијско рекламирање, тв спот, за трошкове банкарске провизије и непредвиђене трошкове у износу од 5.000,00 динара и за рачуноводствене трошкове у износу од 10.000,00 динара, те да се за овај пројекат определе средства у укупном износу од 195.400.00 динара.

За четири рангирана пројекта, који су оцењени са мање од 65 бодова, Комисија предлаже да се не одобре средства за финансирање поднетих пројеката из разлога наведеног у ранг листи из тачке III овог извештаја, а то су пројекти следећих носилаца:

  1. Удружења грађана «Вивацитет» за пројекат «Победимо стрес – превенција стреса», јер је пројекат оцењен са 63,8 бодова.

  2. Удружења «Снага оптимизма» за пројекат «КЛИК за треће доба!», јер је пројекат оцењен са 60,4 бодова.

  3. Удружења «НОВА 10» за пројектат «Пре и после – хулигани», јер је пројекат оцењен са 50,6 бодова.

  4. Удружења «ОК Центар» за пројекат «Остварујем своја права», јер је пројекат оцењен са 50,2 бода.

По разматрању предлога Комисије, а на основу сагласности Већа градске општине, председник градске општине донеће одлуку о избору пројеката који ће се финансирати средствима опредељеним по Другом јавном конкурсу из буџета градске општине Обреновац у 2011. години, у складу са предложеном Ранг листом за 6 пројеката, чија је укупна вредност 1.298.835,00 динара и одлуку о пројектима који се неће финансирати средствима буџета градске општине Обреновац опредељеним Другим конкурсом у 2011. години.

Одлуку је потребно доставити учесницима Другог јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

На основу Одлуке из првог става ове тачке председник градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката невладиних организација средствима буџета градске општине у 2011. години у року од 15 дана од дана доношења Одлуке.

Сви подносиоци пројката којима буду опредељена средства из буџета градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје ( у року од 7 дана по истеку месеца ) и завршни извештај (након реализације пројекта, најкасније у року од 15 дана).