Данас је за ученике основних и средњих школа почела нова школска година. Директори школских управа организовали су наставни процес према предложеним мерама, које се односе на спречавање ширења епидемије вируса корона. Наиме, ученици  и запослени су у обавези, да током боравка у просторијама школе носе заштитне маске, редовно врше дезинфекцију руку и поштују предложену меру социјалне дистанце.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је школе на простору општине Обреновац и том приликом свим ученицима и наставницима пожелео срећан почетак нове школске године.

– Ми смо заиста дали све од себе, да и у најудаљенијим сеоским школама, као и у градским, где наставу прати велики број ученика, све прописане мере епидемиолога буду максимално испоштоване. Мислим да ће простори, дечијих и школских игралишта током септембра и октобра бити централно место окупљања, простор на коме је могуће изводити наставу, како би ученици  били што је могуће више растерећени свих епидемиолошких оправдано уведених стега. Надам се да ће ова генерација ученика имати пред собом школску годину у којој наставни процес неће бити прекидан – навео је Чучковић.

Драган Блажић, члан Већа општине Обреновац истакао је да су се у протеклом периоду школе на простору општине Обреновац припремиле за извођење наставног процеса у измењеним условима.

– Сви школски објекти потпуно су дезинфиковани пре почетка школске године. Све мере које прописује Кризни штаб и Влада Републике Србије морају се испоштовати, како бисмо се што пре вратили на уобичајен вид наставе, пре свега због деце, али и због запослених – рекао је Блажић.

Он је навео да неће бити додатног оптерећења наставног кадра, као ни већих измена у организовању радне недеље наставника.

– Посебно нас радује добра комуникација између директора Пољопривредно-хемијске школе и Гимназије. С обзиром да раде у специфичним условима и користе исту зграду, постигли су договоре, направили су одличне распореде наставних часова. Оно што је добро, јесте чињеница да се већина родитеља изјаснила, да жели да им деца иду у школу – рекао је Блажић и навео да је школа спремна и за наставу на даљину која ће се организовати за све ученике којима је овај вид наставе прихватљивији.

Драгољуб Златановић, директор Пољопривредно-хемијске школе истиче, да је суштински важно да наставници и сви запослени у школама својим примером укажу на значај поштовања свих превентивних мера у циљу спречавања ширења епидемије вируса корона.

– Требало би да будемо пример и узор деци. Деца треба да виде да наставници и сви запослени носе маске, визире и да покушамо, да кроз један вид васпитања укажемо на могуће проблеме.  Верујем да ће деца схватити озбиљност ситуације – рекао је Златановић и додао да је ученицима Пољопривредно-хемијске школе веома важна настава која се одвија у просторијама школе, будући да су практична настава и лабораторијске вежбе од изузетног значаја за усвајање професионалних знања и вештина.

Према његовим речима, школа је мобилисала све расположиве ресурсе, како би се наставни процес одвијао што је могуће безбедније, односно у складу са предложеним превентивним мерама.

– Јуче су организовани родитељски састанци са родитељима ученика 1. разреда, на којима је родитељима скренута пажња на неопходне мере превенције. Ученици су подељени у 2 групе, свакој групи ученика биће предочене мере заштите, које се односе на обавезно ношење маски, одржавање социјалне дистанце, прање и дезинфекцију руку – навео је Златановић.

Он је истакао да су се родитељи ученика Пољопривредно-хемијске школе определили за комбиновани модел наставе, међутим како он каже, мали број ученика похађаће on-line наставу.

– Родитељи ученика су сагласни да се спроводи комбинована настава, што даље подразумева да ће једне недеље једна група ученика похађати наставу у учионицама, док ће друга група ученика слушати наставу on-line. Међутим, 10-20 ученика,  изјаснило се за похађање on-line наставе, то су најчешће ученици који имају неких специфичности у здравственом смислу – рекао је Златановић и додао да ће се практична настава одвијати у просторијама школе.

Мирослав Крстић, директор Основне школе ”Посавски партизани” истакао је да је наставни процес у овој школи организован на основу предложених упутстава, која су постављена са циљем да се спречи даље ширење вирусне инфекције Covid-19.

– Ученици су распоређени у 32 одељења, 3 одељења смештена су у школи на Забрежју, док се осталих 29 одељења налазе у матичној школи. Ове школске године, ради се у измењеним околностима, међутим одељења у подручном одељењу, раде у нормалним условима, будући да броје мање од 15 ученика. Међутим, часови  у обе школе скраћени су на 30 минута – навео је Крстић.

Он је објаснио на који начин је организован наставни процес и како су испоштоване мере превенције. Како каже, ученици су подељени у две групе, па ће сви имати прилику да прате наставу у просторијама школе.

– Сва одељења подељена су у 2 групе. Ученици млађих разреда, подељени су у 2 групе, па једна група долази на наставу у једну смену, док друга група има наставне часове у другој смени. Прва група има 4 часа, док друга група има 3 часа. Сви ученици раде са учитељима, са којима су иначе радили. Што се тиче ученика старијих разреда, једна група ученика долазиће понедељком, средом и петком на непосредну наставу, док ће друга група долазити уторком и четвртком, па ће се смењивати на недељном нивоу. Наиме, деца су сваког дана у школи, међутим подељени су у две групе – навео је Крстић.

Према његовим речима, школска управа спремно је дочекала ученике.

– У школи се према упутству поштују све предложене мере заштите. Дакле, ученици приликом уласка у школу носе маске и користе дезо баријере, а највећи акценат стављен је на прање руку. У свим тоалетима уведена је инсталација са топлом водом. У свакој учионици, налази се алкохол којим ученици могу дезинфиковати руке – казао је Крстић и додао да се у протеклом периоду радило и на повећању нивоа безбедности ученика у саобраћају, те су на простору око школског дворишта уређени тротоари.

Гордана Вујачић, директорка Основне школе ”Дражевац” истакла је да ће се у подручном одељењу школе у Јасенку настава одвијати уобичајено, наиме неће бити скраћивања наставног часа, будући да је број деце у овим одељењима мањи,  у два одељења распоређено је по 12 ученика, па је могуће испоштовати предложене мере социјалне дистанце.

– Школска година почиње под непрекидним надзором и контролом. Водило се рачуна о хигијени, прате се сва стручна упутства Министарства и Кризног штаба. Деца приликом доласка у школу, пролазе дезо баријеру, дезинфикују руке и након тога могу сести на своја места. Такође, обавезно је ношење заштитних маски – објаснила је Вујачић.