Драгица Моро, заменица секретара Секретаријата за образовање и Горан Шеховић, заменик директора Агенције за сарадњу са невладиним организацијама и европску хармонизацију, посетили су две невладине организације из Обреновца, које су добиле средства за реализацију пројеката из области унапређења васпитно-образовног рада у основним школама.

 Представљени су резултати пројекта „Образовање – пут ка личном успеху”  Развојног центра „Ром” и „Пружимо шансу ромској деци”, Удружења Рома румунског порекла „14. октобар”. Пројектне активности су усмерене ка решавању и ублажавању проблема институционалног основног образовања деце ромске популације млађег школског узраста, јачању мотивације за школовање и унапређењу говорно – језичких способности и правилне комуникације. Ови пројекти се уклапају у Стратегију за унапређење образовања Рома и јединствени Акциони план за унапређење образовања Рома, који су усвојили Влада и Министарство просвете Републике Србије.

По конкурсу Секретаријата за образовање за финансирање пројеката друштвених и невладиних организација у 2009. години из области унапређења васпитно–образовног рада са ученицима који су припадници ромске популације, донета је одлука да се финансира шест пројеката, укупне вредности 2.586.880 динара.

– Имајући у виду да велики број Рома напушта основну школу, а ретко похађају средње образовање, што је последица, а истовремено и узрок тешког материјалног стања Рома, комисија је донела одлуку да подржи што је могуће више валидних пројеката невладиних организација, чији су координатори, сарадници и активисти добро упознати са оваквом ситуацијом. Општи циљеви свих шест пројеката су укључивање Рома у образовни систем и обезбеђивање континуитета школовања, обезбеђивање допунског образовања из предмета где Роми показују лоше резултате, попут српског језика и математике, развијање толеранције и уважавање различитости и неговање културног идентитета – рекла је Драгица Моро.

Пројекат „Образовање – пут ка личном успеху” организације „Развојни центар Ром” из Обреновца финансира се са 460.000 динара. Пројектне активности су скуп интегралних акција и мера усмерених ка решавању и ублажавању проблема институционалног основног образовања деце ромске популације млађег школског узраста, јачању мотивације за школовање и самопоуздања и унапређење говорно – језичких способности и правилне комуникације.

Пројекат „Пружимо шансу ромској деци”, удружења Рома румунског порекла „14. октобар“ финансира се са 600.000 динара. У просторијама истоимене месне заједнице оформљена је добро опремљена учионица, а допунску наставу из предмета који су касније предвиђени и за пријемни испит у средње школе, квалитетно обавља учитељица Јелена Станковић, уз логистичку подршку наставничког кадра из основне школе „Јован Јовановић Змај”, која је партнер у пројекту. Просечне оцене из тих предмета су по обављеном програму знатно веће, што је одличан показатељ валидности програма.

Поред ових, комисија Секретаријата за образовање финансира још четири програма чија је реализација у току; „Интеграција деце из маргинализованих и социјално искључених група у школску средину” организације Центар за добровољни рад и помоћ деци „Дуга“ у износу 331.880 динара, „Једнаке шансе у образовању за ромску децу и њихова мултикултуралност” организације „Дечији ромски хуманитарни центар влашки Роми” у износу од 400.000 динара, „Унапређење васпитно-образовног рада са ромском децом” удружења „Хуманост” у износу од 450.000 динара и „Корак по корак, успех – један корак, неуспех” организације „Хуманитарни центар Ром” у износу од 385.000 динара.

 

Извор: Беоинфо