Данас је одржан Актив директора основних и средњих школа са територије општине Обреновац. На овом састанку, прецизирана су правила према којима ће бити организовано одвијање наставног процеса током нове школске године. Наиме, директори школских управа организоваће рад школа тако да се у што је могуће већој мери испоштују све мере превенције и заштите од настанка и ширења епидемије вируса Covid-19. Актив директора одржан је у Основној школи ”Јефимија”. На састанку поред директора основних и средњих школа присуствовали су представници Градске општине Обреновац, Дома здравља Обреновац и МУП-а.

До ове школске године, настава у основној школи Јефимија одвијала се у једној смени, међутим  у складу са посебним условима рада, од септембра, наставни часови за ученике ове школе биће организовани у две смене.

– Већина родитеља определила се за наставу у школи, веома мали број родитеља прихватио је on line наставу, тако да ми већ активно радимо на припремању нове школске године. Потребно је још много тога одрадити, а ја сам сигурна да ћемо бити спремни, да нову школску годину дочекамо у складу са свим препорукама Министарства и Кризног штаба. Добили смо упутства којих морамо да се придржавамо, имамо низ састанака на нивоу општине, школске управе, размењујемо искуства, идеје и мислим да неће бити проблема – истакла је Бугарски Биљана, директорка Основне школе ”Јефимија”.

Према анкети коју је спровела Основна школа ”Посавски партизани”, велики број родитеља изјаснио се да би најбољи облик наставе био управо непосредна настава организована у просторијама школе.

Мирослав Крстић, директор Основне школе ”Посавски партизани” објаснио је на који начин ће бити организована настава за ученике нижих и виших разреда.

– Ученици нижих разреда, од 1. до 4. разреда, имаће наставу пре подне, док ће ученици старијих разреда имати наставу после подне. У складу са мерама заштите здравља ученика и запослених, сва одељења биће подељена у две групе, до 15 ученика. Прва група ученика имаће часове од 7.30 до 10.30 сати, док ће за другу групу ученика настава бити организована у временском интервалу од 10.30 до 12.30 сати. Дакле, сви учитељи радиће са својим одељењима, али одељења ће бити подељена у две групе, а часови за све ученике трајаће по 30 минута. Што се тиче ученика старијих разреда, они ће имати по 5 часова и биће подељени на исти начин као и ученици млађих разреда – навео је Крстић.

Према његовим речима током предстојеће школске године, планирано је да дневни боравак користе ученици чији су родитељи у радном односу и то у периоду од 7.30 до 16.30 сати.

Према речима директора Гимназије, Ивице Протић, будући да ученици ове школе деле простор са ученицима Пољопривредно-хемијске школе, неопходно је утврдити детаље којима ће се уредити извођење наставног процеса у овим школама. Међутим, како он каже, очекује се да ће се сва спорна питања око плана реализације часова, решити на предстојећем састанку са надлежним Министарством.

– Дочекујемо спремно почетак школске године. Данас смо расправљали и дошли до закључка да ће све средње школе почети са наставом у складу са дописом Министраства просвете. Ове недеље, у среду, биће организован састанак у Министраству просвете, где ћемо све додатне нејасноће појаснити и у скаду са тим радити од 1. септембра.  Радиће се у скаду са епидемиолошком ситуацијом, уз појачане мере надзора и  чишћења објеката, како би били безбедни и ђаци и наставници – навео је Протић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић овом приликом је захвалио родитељима деце која похађају наставу у школама са територије општине Обреновац, будући да су спроведене анкете школских управа показале да су родитељи сагласни да отпочне наставни просцес у учионицама обреновачких школа.

– На одржаном састанку донето је неколико закључака који су од значаја за даље школовање ученика, стицање нових знања и вештина. Пре свега, договорено је да се у основним школама, уз поштовање неопходних епидемиолошких мера, организује потпуно нормално извођење наставног процеса уз неопходно скраћивање трајања школског часа. Посебно ме радује да ће бити организована настава ликовног, музичког и физичког васпитања, тако да деца не трпе што се тиче тих специфичних предмета који су били део расправе епидемиолога. Такође, драго ми је да ће полицијска управа у Обреновцу вршити појачан надзор над школским двориштима – рекао је Чучковић.

Он је истакао да ће постојати директна веза Дома здравља и школа са територије општине Обреновац.

– Што се тиче одвијања наставе у средњим школама, радује ме што ће Техничка школа почети са потпуно нормалним извођењем наставе за све ученике и смерове. Што се тиче средњих школа, Гимназије и Пољопривредно – хемијске школе, одлуке ће бити донете током ове недеље, а према досадашњим преговорима најближи модел наставе јесте онај који би подразумевао да током једне радне недеље наставу похађа једна половина одељења, док би друге недеље наставу похађала друга половина одељења, што би подразумевало да се наставни процес сваке радне недеље одвија и у Гимназији и у Пољопривредно-хемијској школи – навео је Чучковић.

Када је пријем првака у питању, према речима председника општине Обреновац, овај догађај биће организован у свакој школи, посебно. Такође, полазници 5. разреда основне школе имаће прилику да упознају своје наставнике. Међутим, како он каже, неће бити организована традиционална окупљања у школским дрвориштима, приликом свечаног пријема првака и петака. Такође, одложена окупљања поводом обележавања матура које је требало организовати у јуну и које су померене за август, биће одложене док се не стабилизује актуелна епидемиолошка ситуација.

– На састанку смо разговарали и о посебним детаљима и начинима, којима би се деци олакшао боравак у школама, расправљало се када је неопходно да ученици користе заштитне маске. Наравно, маске могу бити сашивене, донете од куће, Змајева школа поклониће првацима заштитне маске са логом школе.  Ова механичка заштита је важна, али не мора бити стална, будући да се инсистира да се што је могуће више времена борави на отвореном, да се предметна настава где год је то изводљиво организује напољу, како би што дужи период ученици били без маске на лицу, осим у ситуацијама диретног обраћања, с тим да наставник мора имати маску све време, с обзиром да он држи предавања – обајснио је Чучковић.