Данас је отворен Авантура парк у општини Обреновац, у излетишту Забран. Овај спортско-рекреативни парк у Обреновцу један је од најлепших изграђених Авантура паркова у Србији, будући да је приликом изградње овог парка сачуван изглед природне средине, те је парк интегрисан у природну целину градског излетишта Забран. Авантура парк за све посетиоце биће отворен од уторка до недеље у периоду од 11.00 до 19.00 сати.

Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине истакао је да је основна идеја изградње овог спортско-рекреативног полигона управо анимирање деце да слободно време проводе у природи и да се бар на неко време одвоје од савремене технологије и екрана. Међутим, према његовим речима, приликом изградње Авантура парка мислило се и на нешто старије суграђане, којима ово место може бити од користи у моментима опуштања и ослобађања од свакодневног стреса.

Према речима надлежних, велика пажња посвећена је безбедности оних који ће време проводити у овом парку. Запослени из ЈП за заштиту и унапређење животне средине обучени су за рад у оваквим парковима, па ће бити на услузи корисницима.

– Све је безбедно, опрема која се користи је високог квалитета, наиме дете које је закачено на сајлу је безбедно, не може се откачити, међутим уколико дође до ситуације да дете не може да превазиђе неку препреку, ту су наши оператери да помогну. Неопходна је пратња родитеља за децу узраста до 14 година – навео је Андрић.

За прву сезону набављено је 8 комплета заштитне опреме, од тога је 5 резервисано за децу, док су три комплета намењена нешто старијим посетиоцима. Предвиђено је да препреке на доњем полигону прелазе деца најмлађег узраста, док је горњи полигон резервисан за тинејџере и одрасле, посетиоце чија висина прелази 150 центиметара.

Он је нагласио да ће се у складу са ситуацијом и предложеним мерама заштите од ширења вируса корона, надлежни у овом паку побринути да се епидемиолошки ризици сведу на најмању могућу меру. Наиме, обавеза одржавања социјалне дистанце између посетиоца биће мера коју ће спроводити ангажовани оператери.

Отварању Авантура парка присуствовао је председник Градске општине Обреновац, који је овом приликом истакао да је грађанима раније дато обећање, данас отварањем Авантура парка, испуњено.

– Осмеси и радост присутних показују колико је ова инвестиција важна. Ми смо се током 2020. године трудили, да Обреновчанима обезбедимо оваква места – истакао је Чучковић и поручио суграђанима да чувају парк, како би његов изглед остао исти и у наредном периоду.

У будућности, постоји могућност проширивања садржаја у Авантура парку, смештеном у излетишту Забран.

– У зависности од тога како Секретаријат за заштиту животне средине, који је и финансирао овај пројекат, буде гледао на цео природни комплекс у овом делу, ово подручје може бити проширено – рекао је Чучковић и навео да без обзира на евентуално проширивање садржаја Авантура парка, мора се водити рачуна о очувању природне целине овог  простора.