У току су радови на изградњи фекалне канлизације у Звечкој. Према речима надлежних, радови на изградњи канализационе мреже на простору ове месне заједнице теку према утврђеној динамици. Данас су грађевинске радове обишли представници општине Обреновац и директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић.

Матић је истакао да је већи део посла завршен и да је задовољан динамиком којом се одвијају актуелни радови.

– Радови на изградњи канализације у месној заједници Звечка теку према утврђеној динамици. Ми смо озбиљан део посла већ одрадили.  Од 1700 метара канализације пречника фи 400, урадили смо око 780 метара и од 1200 метара канализације пречника фи 250 урађено је око 700 метара. Надамо се да ће посао бити завршен у року, до нове године, када  ће на радост свих грађана почети прикључивање овог дела Звечке на канализациону мрежу – рекао је Матић.

Приликом обиласка радова на изградњи фекалне канализације у месној заједници Звечка, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је многобројне пројекте  чијом би реализацијом сва насељена места на територији општине Обреновац добила прикључак на систем канализационе мреже.

– Наредни пројекти који се односе на изградњу канализационе мреже на територији општине Обреновац су везани за месне заједнице Барич, Мислођин, Ратари и Бело Поље. На овом простору биће изграђена канализациона мрежа управо на исти начин на који је канализација грађена на територијама  месних заједница Звечка, Уровци, Кртинска, у насељу Браће Југовић и Шљивицама. У месној заједници Барич интензивно се ради на припремању неопходне документације за изградњу фекално црпне станице у подручју данашње фабрике Инса. Приликом изградње канализације, сливови ће ићи од Баричке реке, од Дубоког и из правца Кованчине, односно из правца брдског дела Мислођина. Све те сливне тачке ићи ће на фабрику за пречишћавање отпадних вода. Код фудбалског игралишта у Белом Пољу спрема се изградња фекално црпне станице, где ће свако домаћинство, укључујући и оне ниже делове који се простиру ка Колубари добити могућност прикључења на канализациону мрежу –навео је Чучковић.

У месној заједници Ратари реализоваће се јединствен пројекат у општини Обреновац, вредан 60 милиона динара. Наиме, према речима председника општине Обреновац на простору ове месне заједнице планира се изградња независног система канализационе мреже, што ће подразумевати одвођење отпадних вода директно у Саву.

– Ми смо са документацијом сигурно најспремнија општина у Србији, инжењерски део посла са грађевинским дозволама смо завршили. Реализација свих ових пројеката је изузетно скупа и биће финансирана из три извора међу којима су пројекат Александра Вучића ”Србија: 2025”, Грађевинске дирекције Града Београда, док је трећи извор финансирања општинa Обреновац. Пројекат који се реализује на Шабачком путу као и пројекат изградње водоводне мреже у Пироману, финансира се из буџета општине Обреновац. Пројекат изградње канализације у месној заједници Уровци и Кртинска вредан 125 милиона динара финансира Град Београд. Припрему документације за наставак водовода од Шевара према Вукићевици, такође финансира општина – рекао је Чучковић и додао да је сигуран да ће пројекат изградње водоводне мреже од Шевара ка Вукићевици бити подржан од стране председника Републике Србије Александра Вучића и да ће бити обезбеђена потребна средства за реализацију овог пројекта, па ће у наредном периоду, до 2024. године  бити урађен систем водоснабдевања месних заједница Дрен, Орашац, Вукићевица, Трстеница и Љубинић, те ће у потпуности бити изграђен систем водоводне и канализационе мреже на простору општине Обреновац.

Петар Лалић, председник Савета месне заједнице Звечка указао је на значај који има изградња канализационе мреже за власнике домаћинстава на простору месне заједнице Звечка. Наиме, према његовим речима, изградњом канализације, власници домаћинстава са овог простора у будућности неће морати да се излажу финансијским трошковима око пражњења септичких јама. Међутим, како он истиче, за мештане Звечке изградња канализације представља велики добитак, будући да је ова месна заједница густо насељена.

Лалић је упутио речи хвале Градској општини Обреновац и извођачу радова и истакао да су мештани изузетно задовољни динамиком којом се радови одвијају.