У току су радови на реконструкцији топловодне мреже на простору Улице Милоша Обреновића. Реконструкција система топловода у централном делу општине Обреновац обезбедиће поузданији ситем централног грејања за сва домаћинства позиционирана у централном језгру општине.  Такође, реконструкцијом и изградњом топловодне мреже на територији општине Обреновац, у предстојећој грејној сезони, централно грејање добиће грађани месне заједнице Бело Поље и насеља Музичка колонија. Радове на реконструкцији старе и изградњи нове топловодне мреже, обишли су представници Градске општине Обреновац и директор Јавног комуналног предузећа Топловод ”Обреновац” Борис Ивковић.

Према речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића, Обреновац се може похвалити најбољим и најпоузданијим грејањем на територији Србије, што је како он каже, пре свега производ рада радника Топловода.

– Сваког лета, ови радници су у каналу, раде реконструкцију старе и изградњу нове топловодне мреже. Ово је завршна фаза реконструкције топловодне мреже која се простире дуж главне улице. Цеви које су овом реконструкцијом замењене биле су старе неколико десетина година – рекао је Чучковић и додао да ће се након радова на топловодној мрежи, поузданост система снабдевања топлотном енергијом у централном делу општине, подићи на виши ниво.

Он је овом приликом истакао да је извођење радова на реконструкцији и ширењу топловодне мреже изузетно скупо, али је и подсетио да ће након актуелних грађевинских радова, ове зиме централно грејање добити мештани месне заједнице Бело Поље и насеља Музичка колонија, што ће према његовим речима подићи капацитет изградње нових стамбених блокова на територији општине Обреновац.

– Ово данас на терену јесте производ наше стабилне финансијске ситуације која нам је омогућила да самостално финансирамо радове на изградњи топловодне мреже. Свака од ових цеви посебно кошта 400.000 динара, то су милионска улагања у бољи квалитет живота свих Обреновчана – истакао је Чучковић.

Надлежни најављују да ће и ове године, као и сваке претходне, хладне пробе почети 1. септембра, тако да ће систем топловода у Обреновцу већ почетком октобра, уколико временски услови буду наметали потребе, бити спреман да испоручи топлотну енергију домаћинствима прикљученим на даљински систем грејања.

Ивковић је приликом обиласка грађевинских радова истакао, да очекује да ће након реконструкције топловодне мреже у централном делу оппштине Обреновац, даљински систем грејања функционисати без проблема.

– Оно што живот у Обреновцу чини далеко бољим у поређењу са већим бројем градова у Србији, је систем даљинског грејања. Ове цеви постављене су почетком 80-тих година, па смо у последњих 5 година на овом простору имали укупно 50 интервенција, што указује да су ови радови били неопходни. Ови послови показују једну зрелост и озбиљност како локалне самоуправе тако и колектива Топловода – навео је Ивковић.

Он је овом приликом истакао да је у плану да се у наредне 2 године систем топловода, који се простире дуж централне улице у целости реконструише и додао да су радови који се тренутно изводе значајни јер ће након истих бити обезбеђене додатне десетине мегавата за цело градско језгро, што ће се према његовим речима уклопити у урбанистички план у будућности.

Очекује се да ће се радови на реконструкцији топловодне мреже у централној градској улици завршити у наредних 20 дана.