У току је редовна акције сузбијања амброзије на територији општине Обреновац. Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине спровело је акцију сузбијања амброзије на јавним површинама које нису у надлежности Јавног комуналног предузећа ”Обреновац”  као и на свим  јавним површинама које су грађани оценили као критичне. У протеклом периоду обрађена је површина величине 6 хектара, па је овом акцијом обухваћен простор око Мајдана, насеља Вираге и насеља Сунце.

Директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић истакао је да је прошле године акција сузбијања амброзије подразумевала пре свега кошење површина, међутим ове године већи део површина покривених амброзијом биће хемијски третирано.

Према речима Андрића, акција сузбијања амброзије ради се у сарадњи са Секретаријатом за здравство и Заводом за биоциде и медицинску екологију.

– Од Секретаријата за здравство добили смо нове мапиране површине које је Завод за биоциде урадио, те се сада понашамо према правилима која су они дали и све извештаје које радимо у оквиру наших акција шаљемо у Секретаријат за здравство, тако да они у својој бази евидентирају све површине које смо ми третирали и на основу свих тих подтака, добићемо коначан извештај – истакао је Андрић.

Андрић је овом приликом апеловао на грађане да воде бригу о површинама покривеним амброзијом, које су у приватном власништву.

– Површине које третирамо су површине у власништву града, будући да ЈП за заштиту и унапређење животне средине може искључиво третирати површине које су у јавном власништву. Све површине које су у приватном власништву, морају третирати власници, људи чије су парцеле, па овим путем апелујем на грађане да буду одговорни према свом граду и да косе своје површине и воде бригу о њима, јер је то једини начин да акција сузбијања амброзије успе – рекао је Андрић.