У Техничкој школи у Обреновцу данас је одржан Актив директора основних и средњих школа са представницима Градске општине Обреновац. Тема састанка била је припрема и план наставе свих школа за почетак наредне, као и осврт на завршетак претходне школске године.

Вера Ђорђевић, председник Актива директора, изразила је захвалност представницима општине Обреновац и истакла значај данашњег састанка.

-Важно је да на време сви седнемо заједно и причамо, да будемо спремни за оно што нас чека од септембра. Представници општине доказали су да размишљају о деци, школама и свему ономе што чини образовање. Ми смо се данас и вратили уназад, да видимо како смо у посебним околностима завршили наставну годину. У скалду са епидемиолошком ситуацијом су поступале све школе. Наставници, учитељи и професори дали су свој максимум. Није било лако ни ученицима, ни родитељима али и овај пут просветари су показали да су заиста на висини задатка. Данас смо причали о ораганизацији, пријему првака, формирању одељења ученика петих разреда. Ми ћемо пратити упуства и на време обавести све ако буде неких промена – истакла је Вера Ђорђевић и рекла да у овом тренутнку у Обреновцу, ниједан просветни радник нити ученик није заражен корона вирусом.

Председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић нагласио је да ће све Обреновачке основне и средње школе бити спремне за почетак школске године.

-За нашу општину је важно да нормализација образовања буде у максималном капацитету од првог септембра, како би пре свега они који су први пут у школи, а то су првачићи у основним школама, прваци у средњим школама и они који су у завршним разредима имали адекватно образовање и припрему за наставак свог школовања. Пре свега желим да се захвалим и свим наставницима и професорима на ангажовању које је било у завршетку претходне школске године. Та врста активности је довела до тога да имамо уписане жељене факултете од стране средњошколаца и већина основаца је уписала жељене средње школе. Први септембар чекамо спремно и у скалду са свим инструкцијама које ћемо добити од Министарства просвете и Града Београда – казао је Чучковић.

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација у Обреновцу тренутно мирна и да број људи који се јављају са првим симптомима је знатно смањен.

-У недељу је било седам људи, у понедељак 23 и обзиром да је од првог до 15-ог јула долазило и по 100 људи то је доказ смиривања ситуације. Управо због тога данас 27-ог јула разговарамо о припремама за први септембар. Пратићемо ситуацију током августа како би смо пре свега имали нормализацију, како би привреда почела да ради у складу са мерама, како би људи одлазили на посао, деца у школу, да раде дневни боравци, да наставници долазе на посао. На тај начин стварамо генерације које ће моћи да носе наше друштво. Поред самог образовања јако је битно да се људи друже и да деца у школи срећу своје другаре, како не би постали асоцијални у овим месецима. Та врста нормализације свих односа биће подједнако важна, опоравка од епидемије као што је и сама заштита здравља – додао је Чучковић.