Грaдoнaчeлник Београда Зоран Радојичић уручио је данас директору Дома здрaвљa у Oбрeнoвцу др Обраду Исаиловићу кључeвe двa кoмби вoзилa, кoja ћe сe кoристити зa прeвoз пaциjeнaтa на дијализу.

– Обезбедили смо укупно пет возила, два за Обреновац, а по једно за здравствене установе у Лазаревцу, Гроцкој и Сопоту – рекао је градоначелник.

Градоначелник је прецизирао да у Обреновцу тренутно има око 70 пацијената на дијализи, који ће се сада безбедније и једноставније превозити.

– Ради се у три смене – максимално се користе капацитети дијализног центра како би се свима пружила помоћ. Возила су само мали сегмент да се пацијентима олакша лечење – навео је Радојичић.

Он је поручио да ће Град наставити да пружа помоћ, подсећајући да је у фебруару отворено ново крило дома здравља на две хиљаде квадрата, чији значај посебно долази до изражаја у време епидемије.

Говорећи о епидемији вируса корона, градоначелник је истакао велике напоре здравствених радника на првом месту, додајући да запослени и у обреновачком дому здравља раде свој посао веома посвећено.

– Добра вест је да у овом тренутку немамо ниједног пацијента који чека на преглед у ковид-амбуланти у Обреновцу, што би могло да представља стагнацију броја заражених. Надам се и верујем да ће се надаље овај број и смањивати – рекао је Радојичић.

Директор овог дома здравља др Обрад Исаиловић навео је да им ова донација значи много и захвалио Граду Београду, Републици Србији и локалној самоуправи који такође помажу.

– Возила нам значе пуно. Ово је поклон за пацијенте који су на хемодијализи. Ово је доказ да нисмо сами и тако се лакше боримо против пошасти која нас је снашла – додао је Исаиловић.

Председник општине Мирослав Чучковић подсетио је на испуњена обећања и додао да ће се наставити са улагањима у здравствени систем, што је сада од пресудног значаја. С обзиром на то да је прележао ковид-19 и да је за једно време стекао имунитет, лично се понудио да након радног времена волонтерски вози један од комбија и тако да свој допринос.

-Када смо у фебруару отварали ову зграду нисмо ни слутили колико ће се брзо показати њена улога у здравственом систему Обреновца. Такође, тада смо рекли да поред санитета и нових возила која су била намењена за кућну негу, да ћемо наставити улагање у здравство Обреновца. Борба против ковида је питање свих питања како у Обреновцу тако и у Србији. Ми имамо посртање економије,имамо уплашено становништво. Није лако када људи не могу да се друже, да оду на места на која су желели и то данас није проблем само у нашој земљи већ у целом свету. Од пре два дана сам поново на послу и као неко ко је прележао ковид стављам се на располагање Дому здравља као волонтер. Лекари су рекли да имунитет траје два до три месеца и могу да помогнем у превозу ових пацијената. После радног времена, бићу уз наше суграђане и возићу овај комби. Нама је најважнија ствар да до краја године победимо овај вирус, како не би стало све. Први септембар је најважнији датум у овој години и тад ћемо видети да ли ћемо изгубити још једну генерацију ученика. Убеђен сам, гледам по мојој деци и осталим становницима, да повратак у школске клупе је нешто најзначајније за нас уз останак људи у фабрикама, како би економију подигли на стазе старе славе – сви заједно морамо учинити све, нагласио је Чучковић и још једном апеловао на грађане да поштују све мере заштите.

Чучковић се овом приликом захвалио за донацију и подсетио да Град Београд поново показује подједнаку бригу како о централним тако и о удаљеним општинама.