Данас се у “Сава центру” одржава 39. скупштина Сталне конференције градова и општина. Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић на скупштини представља двогодишњи Извештај надзорног одбора о раду Сталне конференције градова и општина. 

39. скупштину Сталне конференције градова и општина отворио је председник Скупштине града Београда Александар Антић. Учесницима скупштине обратио се и председник Републике Србије Борис Тадић.
 
– Снажно подржавамо организацију којој припадамо, али смо спремни да и даље учествујемо у развоју локалне самоуправе и дамо пун допринос европском путу Србије и евроинтеграцијама. Инструменти којима данас градови и општине располажу, пре свега доношењем нових закона о финансирању и имовини локалне самоуправе, пружају нам далеко веће могућности да утичемо на квалитет живота свих наших грађана – становање, чистоћу, дистрибуцију воде, заштиту животне средине, као и на пројекте везане за нову инфраструктуру, како комуналну тако и стратешку. Ифраструктура треба да привуче инвеститоре, који ће отворити нова радна места – рекао је Антић.

Изразивши наду да су учесници конференције видели нови обреновачки мост, готово новоизграђену “Газелу” и импозантну грађевину моста преко Аде, он је истакао да управо ти пројекти представљају доказ да је наше друштво способно да ради највеће пројекте и спремно да буде део Европе.

Борис Тадић је истакао да је Србија модерно и функционално структурисана држава која Европску унију користи као кристализацију искустава у организацији институција и друштва. У претходним годинама она је имала значајне интервенције у организацији државе путем реформе управе и администрације и обимну изградњу инфраструктуре.

– Са изградњом путне, саобраћајне, енергетске и телекомуникационе инфраструктурне мреже стварају се околности за угоднији и уређенији живот грађана, што обезбеђује и виши ниво стабилности и креира атмосферу у којој страни инвеститори пласирају капитал и отварају нова радна места. Улога система управљања и администрације је да пронађе решење проблема, а не да тумачи зашто неки проблем не може да буде решен. Тада бирократија прераста у администрацију, у функционални и корисни део друштва и постаје зупчаник развоја, а не клин забијен у укупни систем управљања земљом. Економска и административна координација су претпоставке за отварање нових радних места – изјавио је Тадић.