Данас је потписан уговор о ревитализацији пројсаг бунара ОБII на водоизворишту Вић баре, у месној заједници Забрежје. Уговор за пројектовање и извођење радова на регенерацији бунара потписале су Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда и немачка фирма ”PST Bohr”. Реконструкцијом овог бунара омогућило би се стабилно водоснабдевање свих домаћинстава прикључених на водоводну мрежу. Пројекат реализује Јавно комунално предузеће ”Водовод и канализација” у сарадњи са Градском општином Обреновац и Градом Београдом. Потписивању уговора присуствовали су представници Градске општине Обреновац, директор ЈКП ”Водовод и канализација” Бранко Матић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Весић је истакао значај који има изградња рени бунара када је у питању водоснабдевање на територији општине Обреновац.

– Инсистирао сам да се уговор потпише у Обреновцу, а не у Београду и то из врло једноставног разлога, зато што смо обећали да ће сва села на територији општине Обреновац до 2024. године бити снабдевена пијаћом водом. Остало је још неколико села, Дрен Орашац, Љубинић, Вукићевица, Трстеница да се снабдеју водом, а да би се то десило неопходна је ревитализација рени бунара – рекао је Весић и додао да је уговор потписан са једном реномираном немачком компанијом, а да је Град Београд за реализацију овог пројекта обезбедио 750.000 евра.

Весић је истакао успешну сарадњу општине Обреновац и Града Београда у протеклом периоду.

– Ја сам поносан и могу да обећам да ће сасвим сигурно до 2024. године свака кућа на територији општине Обреновац имати пијаћу воду. То је зато што смо заједничи радили. Нисмо само овај бунар урадили, Град Београд је у протеклом периоду извршио ревитализацију 5 рени бунара, од чега је један такође био у Обреновцу, значи да нам је општина Обреновац увек била у врху приоритета – објаснио је Весић.

Он је овом приликом најавио реализацију још неких значајних пројеката.

– Са задовољством бих могао објавити да се сутра отвара тендер за изградњу цевовода дуж Ваљевског пута у Стублинама, вредност овог посла је  милион евра, а Град Београд издвојио је 120 милиона динара. У будућности планира се реализација пројекта изградње фабрике за прераду отпадних вода, одлучено је да једна од 5 фабрика буде у Обреновцу. Ово је доказ заједничке сарадње Градске општине Обреновац и Града Београда.  Оно што смо грађанима обећали, господин Чучковић, господин Грчић и ја, испуњавамо и 2024. године неће бити куће без пијаће воде, као што неће бити школе без фискултурне сале. Решићемо проблем канализације, обезбедити неопходну комуналну инфраструктуру и тако учинити да грађани Обреновца имају све услове за нормалан живот – истакао је Весић.

– У септембру усвојићемо план генералне регулације шинских система на територији Београда, а тај план подразумева јасне трасе БГ воза и трамваја, а у оквиру тог плана предвиђено је да се траса Бг воза продужи до центра Обреновца, што значи да ће у будућности Обреновац поред свих могућности које има, БГ возом  бити повезан са центром Београда – најавио је Весић.

Он је овом приликом пожелео брз опоравак председнику Градске оппштине Обреновац Мирославу Чучковићу који је позитиван на вирус корона и који се без симптома болести опоравља у кућним условима. Такође, Весић је указао на све заслуге председника општине Обреновац, који је како каже уложио огроман труд у реализацију пројекта ревитализације рени бунара и ширења водоводне мреже широм општине Обреновац.

Петер Мулер, директор немачке компаније ”PST Bohr” истакао је да је ово други пројекат који се реализује у Обреновцу и у коме узимају учешће.

– Други пут смо у Обреновцу, први пројекат завршили смо 2017. године када је ревитализован први рени бунар, ово је други пројекат и надам се да ће и овај пројекат бити успешан као претходни. Мислим да, ако овај пројекат завршимо успешно као што је то био случај са првим реализованим пројектом, то ће бити веома важно за овај цео регион, а ми ћемо бити срећни због тога –  навео је Мулер.

Матић је указао на успешну сарадњу Градске општине Обреновац и Града Београда, када је у питању реализација пројеката којима би се омогућило ширење водоводне мреже.

– Обреновац је општина која се великом брзином развија и шири и могу рећи да смо презадовољни сарадњом коју имамо са Градом Београдом, пре свих са замеником градоначелника Београда господином Весићем. Велика је част бити директор ЈКП ”Водовод и канализација” у Обреновцу, јер је ове 4 године велики број пројеката урађен уз подршку Града – рекао је Матић.

Матић је истакао да су надлежни у једном тренутку схватили да је за несметано водоснабдевање неопходна ревитализација рени бунара за шта су имали слуха како Град Београд тако и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, који су неопходним средствима подржали реализацију пројекта.

– Са овим бунаром добићемо довољно воде, да свака кућа у Обреновцу добиће прикључак на водоводну мрежу. Ми смо припремили још много пројеката за долазећи период и радимо са надлежнима из Града Београда и Градске општине Обреновац. Моје колеге вредно раде, припремају пројекте и надам се да ћемо у будућности имати успеха у сарадњи као и до сада – навео је Матић.