Данас је одржана седница Штаба за ванредне ситуације општине Обреновац, поводом веће количине падавина у протеклом периоду.  Општину Обреновац посетили су заменик и помоћник градоначелника Београда Горан Весић и Андреја Младеновић, државна секретарка Министарства унутрашњих послова Љиљана Поповић Ивковић, градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш, начелник управе за ванредне ситуације Раде Милошевић и директор Јавног водопривредног предузећа ”Београдводе”. Они су овом приликом обишли водотокове на територији општине Обреновац.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић приликом обиласка и контроле тренутног стања на водотоковима објаснио је да је неопходна пажња надлежних служби у свим периодима године, као и континуирано спровођење превентивних активности у борби против елементарних непогода.

– Климатске промене помињане су као највећа опасност 2014. године, међутим неколико година касније, крајем јуна налазимо се на локацији коју смо обично посећивали током пролећа или јесени. То значи да је потребна стална будност и борба против елементарних непогода у свим периодима током године – истакао је Чучковић и додао да су током протекле ноћи службе општине Обреновац биле у непрестаном контакту са надлежним службама из Коцељева, Уба и Ваљева, те да извештаји добијени у раним јутарњим сатима, у 2 сата и у 5 сати говоре да количина воде која пристиже са ових подручја не представља опасност за општину Обреновац.

Чучковић је искористио прилику и захвалио се на сарадњи свим сарадницима и надлежним службама.

– Ја се захваљујем свим припадницима сектора за ванредне ситуације који су током ноћи и претходног дана били са нама, захваљујем се Скупштини Града Београда и господину Младеновићу и господину Весићу који су данас са нама, такође захваљујем и начелнику Штаба Града Београда господину Милошевићу са којим смо ноћас били на вези и свим људима који су на овим насипима у радним машинама, на пуњењу џакова и свим оним пословима који су представљали превентивне активности уколико би се наставиле падавине – навео је Чучковић.

Он је нагласио да се и у наредном периоду мора наставити са превентивним активностима у циљу спречавања изливања река.

– Рад на првентиви мора се наставити, морамо перманентно чистити водотокове. Ми смо само из ушћа Колубаре у Саву изнели 85.000 кубика сегмента који се ту таложио деценијама. Да то брдо које је било на дну реке није отклоњено, данас слике на рекама не би биле овакве, заправо били бисмо на врху насипа, а вода би нам била до колена – закључио је Чучковић.

Весић је нагласио да су у протеклом периоду предузете озбиљне превентивне мере у циљу спречавања изливања река.

– Данас се види колико је велики посао држава урадила у Обреновцу од 2014. године. Општина Обреновац  данас није угрожено подручје, нисмо увели ни редовну одбрану од поплава. Разлог за све ово јесте огроман посао који је урађен на овом подручју. Трстеница, Тамнава и Колубара су потпуно прочишћене, заједно са ЕУ смо очистили око 67 километара каналске мреже, такође очистили смо сама корита река, поред тога реконструисали смо све црпне станице и на 7 места где су били пробијени насипи 2014. године насипи су потпуно реконструисани – рекао је Весић.

Он се осврнуо на тренутну ситуацију на рекама и закључио да у овом моменту нема бојазни од већих изливања .

– Сава и Дунав су на 1,5 метара удаљености од нивоа редовних одбрана од поплава, немамо ни један проблем на територији општине Обреновац, па чак и тамо где су се воде увек изливале, на територији  Пољана и Конататица, није се десило изливање – навео је Весић.

Он је посебно нагласио значај сарадње државе и локалне самоуправе, за шта је према његовим речима пример општина Обреновац.

– Очекујемо да овај талас прође, с обзиром да падавине престају. У последња 24 сата пало је око 40 литара воде у центру града и око 70 литара воде у пригратским насељима, међутим у Ваљеву је пало око 80 литара и то је вода која стиже нама. У контакту смо са људима који воде општине у целом сливу Колубаре и када буде прошао овај талас, с обзиром да се у наредна 3 дана не очекују падавине, ми очекујемо да ће се вода повући – рекао је Весић.

Он је навео да за сада нема већих проблема, да су надлежне службе на терену и да прате тренутно стање на водотоковима.

Љиљана Поповић Ивковић истакла је да су припадници Министарства унутрашњих послова на терену и да су на располагању уколико буде било потреба.

– Сви се сећамо маја 2014. године, па када падне овако велика количина кише, до 70 литара по метру квадратном, као што се то догодило, појаве се страхови за шта сада нема потребе. Мислим да су држава и локална самоуправа показале одговорност, велики рад и труд је уложен претходних година, а резултат тога је да Обреновчани данас немају никакве потребе за страхом. У име Министраства унутрашњих послова желим да се захвалим Граду и локалној самоуправи на ономе што су урадили за грађане Обреновца, да могу мирно да спвају. Свакако припадници МУП-а су увек ту уколико за тим буде било потребе – истакла је Поповић Ивковић.