Данас су в.д. директора Јавног предузећа ”Електропривреде Србије”  Милорад Грчић и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са сарадницима обишли радове на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова. Изградњом постројења за одсумпоравање у Термоелектрани ”Никола Тесла А” биће смањено испуштање сумпор-диоксида, што ће имати значајан утицај на заштиту животне средине. Пројекат реализује Јавно предузеће ”Електропривреда Србије” у сарадњи са фирмом ”Мицубиши Хитачи пауер систем”.

Милорад Грчић истакао је да је овај пројекат један од највећих еколошких пројеката.

– Ово је пројекат који ће 10 пута смањити емисију сумпор-диоксида на блоковима А3, А4, А5 и А6. Дакле, овим пројектом, не само што гарантујемо чист ваздух за Обреновчане и за целу околину, већ овај пројекат гарантује продужетак живота и  рада Термоелектране ”Никола Тесла А” у Обреновцу – рекао је Грчић.

Он се овом приликом осврнуо на стање у блоковима А1 и А2 ТЕ ”Никола Тесла”.

– Да не буде забуне, блокови А1 и А2 су враћени на листу живота. Подсећам да су у неком протходном времену блокови А1 и А2 у стратегији ЕПС-а били предвиђени за потпуно гашење, међутим та слика се променила. Председник Србије Александар Вучић одобрио је да се ти пројекти потпуно ревитализују и ми смо на тај начин сачували два блока укупне снаге око 450 мегавата – објаснио је Грчић и додао да ће тендер за ревитализацију ова два блока бити расписан ове године, док се према његовим речима планиранју пројекти одсумпоравања за блокове А1 и А2.

Грчић је нагласио да је градилиште на ТЕ ”Никола Тесла А” друго по реду највеће градилиште на територији Србије, а како он каже испред овог пројекта могао би се наћи једино пројекат изградње трећег блока ТЕ ”Костолац”. Он је најавио да је планирано, уколико се послови буду одвијали предвиђеном динамиком, отварање и трећег великог градилишта, што ће према његовим речима бити важно грађанима Обреновца и Лазаревца, али и целог Колубарског округа, а ради се о настављању радова на ТЕ ”Колубара Б” у Каленићу.

Уговор за реализацију пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова на ТЕ ”Никола Тесла А” потписан је 2017. године.

– Било је много потешкоћа, међутим радови се одвијају предвиђеним током, све боље напредују, у овом моменту реализација пројекта је око 52% и очекујемо да се цео пројекат заврши и да ово постројење за одсумпорвање буде у функцији од маја 2023. године – рекао је Грчић.

Он је овом прилико посебно нагласио да се 2/3 од укупно произведене струје у Србији произведе управо у термо сектору. Такође истакао је да Влада Републике Србије и председник Србије Александар Вучић воде политику која подразумева ојачавање и ширење ЕПС-а.

Грчић је изнео неке информације које би могле бити од значаја за све запослене у систему ЕПС-а.

– ЕПС је у  Републици Српској потписао уговор о заједничком улагању и после 40 година Влада Републике Србије и Влада Републике Српске, ”Електропривреда Србије” и ”Електропривреда Републике Српске” крећу у реализацију пројекта изградње хидроелектрана у горњој Дрини. Дакле почеће се са изградњом 3 хидроелектране од по 120 мегавата. Све ово показује да Србија у енергетском смислу има озбиљну стабилност и будућност – истакао је Грчић.

Он се овом приликом захвалио свима из фирме ”Мицубиши Хитачи пауер систем”, из Јединста Ужице и свим запосленима Термоелектране на преданом раду.

Чучковић је истакао да је општина Обреновац највеће градилиште у Србији.

– Само до пре неколико година, ми смо најављивали инвестиције вредне до милијарду евра и ово је завршни  чин свих тих пројеката. Ми смо завршили ауто пут кроз нашу општину који је дуг 40 километара, завршили смо јединствен пројекат, мост преко Колубаре и Саве који заједно са компанијом  Меита која се налази уз петљу у Мислођину чини улагања у нашу општину од 500 милиона евра. Других 500 милиона евра уложено је на Термоелектрани, а један од пројеката јесте овај овде који ће трајно дефинисати здраву животну средину у Обреновцу, али и нова радна места и постојење овог нашег гиганта и у наредном периоду, од минимум 5 деценија. Оно што је највжније јесте то што Обреновац који је на Сави добија луку која ће моћи да се користи и у сврхе индустрије, као и за све оно што нуди  један  такав инфраструктурни објекат на води.

Он је навео да сви градитељи који раде на реализацији пројекта одсумпоравања, као и све стране компаније али и домаће које радећи у оваквом пословном амбијенту добијају карактеристике светски познатих компанија, раде за будућност младих који желе да раде на Термоелктрани, али раде и за будућност у којој би Србија могла постати енергетски независна.

Председник синдиката ”Електропривреде Србије” стакао је да су актуелни радови управо нешто за шта су се радници борили деценијама.

– Надам се да ће ЕПС изградњом оваквих фабрика наћи своје место у ЕУ и верујем да ћемо бити лидери, што је мој животни сан – рекао је председник синдиката ЕПС-а.

Он се захваллио  в.д. директора ЕПС-а Милораду Грчићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу који су како он каже најзаслужнији за просперитет ЕПС-а.