У недељу, 21. јуна 2020. године у Републици Србији биће одржани парламентарни и локални избори. На предстојећим изборима своје право гласа моћи ће да остваре сви бирачи који су уписани у јединствени бирачки списак и имају важећи лични докумет, личну карту или пасош. Грађани са територије општине Обреновац моћи ће да гласају на 55 бирачких места, која ће бити отворена у недељу, 21. јуна од 7.00 сати.

Виктор Стојковић, председник општинске Изборне комисије објаснио је који услови су неопходни како би бирачи могли остварити своје бирачко право и гласати на предстојећим изборима.

– Велики број бирача који би желели да изађу на гласање на предстојећим изборима који се одржавају у недељу, 21. јуна обратило се Градској општини јер нису добили позив за гласање – рекао је Стојковић и додао да су се углавном јављали грађани који живе у месним заједницама Дудови, Ројковац и Барич.

– Овим путем желим да обавестим грађане да нема разлога за бригу уколико нису добили позив за гласање, јер је у току дистрибуција позива за изборе путем поште и сви ће добити позив. Међутим, уколико се ипак деси да из неких техничких разлога  позив не стигне, грађани ће моћи да искористе своје бирачко право јер су уписани у бирачки списак. Наиме, сви они који су уписани у бирачки списак, који имају важећи документ, личну карту или пасош, моћи ће да гласају на бирачком месту, без обзира да ли су добили позив – навео је Виктор.

Он је објаснио да је позив на изборе једна врста формалности, неки вид подсетника да се одржавају избори и нагласио да уколико су грађани уписани у бирачки списак, позив на изборе није неопходан услов за остваривање права на гласање на бирачком месту.

Он је нагласио да није моуће накнадно ревидирати бирачке спискове који су закључени 17. јуна у поноћ.

– Бирачки списак је коначно закључен 17. јуна у поноћ, тако да до дана избора не постоји могућност да дође до било какаве промене у бирачком списку. Сва лица која су до тада уписана, моћи ће да гласају, међутим лица која из неких разлога нису уписана неће моћи да гласају, без обзира да ли имају важећи документ, јер се не налазе у бирачком списку. У овом тренутку, односно у тренутку закључења бирачког списка, 17. јуна у поноћ, на територији општине Обреновац 65.370 лица моћи ће да гласа на изборима за народне посланике, а нешто мање, 64.963 лица моћи ће да гласа на изборима за народне одборнике у Скупштини општине Обреновац – рекао је Стојковић.

Ова разлика у броју лица која могу гласати за народне посланике Народне скупштине Републике Србије односно за народне одборнике у Скупштини општине Обреновац,  према речима Стојковића постоји јер лица која могу гласати за народне посланике јесу лица која имају боравиште на територији општине Обреновац , међутим сва остала лица која имају пребивалиште на територоији општине Обреновац моћи ће да поред гласања за народне посланике на предстојећим изборима гласају и за изборе народних одборника Скупштине општине Обреновац.

– Овога пута, Законом је прописано да је валидни документ на изборима поред важеће личне карте и важећи лични докумет, пасош. Наиме, бирач који је уписан у бирачки списак са једним од поменута два важећа лична докумета, моћи ће да гласа на бирачком месту. Уколико бирач не поседује ни један од два наведена лична документа или су исти неважећи, неће му бити омогућено да гласа на бирачком месту, без обзира на то да ли је уписан у бирачки списак – истакао је Стојковић.

Он је позвао све грађане који из неког разлога нису у могућности да на дан избора дођу на бирачко место и гласају, да се јаве бирачком одбору.

– Сви грађани који из здравствених или неких других разлога нису у могућности да лично дођу на бирачко место, молим их да се пријаве бирачком одбору на месту где гласају, путем телефона или да неко лично дође у току дана за гласање до 11 сати, како би бирачки одбор формирао трочлану Комисију која ће доћи код њих кући и омогућити им гласање на лицу места – казао је Стојковић.

Број телефона на који се грађани могу јавити уколико из неког разлога нису у могућности да на дан избора дођу и ласају на бирачким местима је 011/8726-407. Контакт телефон за пријаве грађана биће активан од петка, 19.6. до недеље, 21.6. до 11 сати.