Прва ”паметна надстрешница” постављена је у општини Обреновац и то код аутобуског стајалишта у Улици Вука Караџића. Захваљујући заједничкој сарадњи Градске општине Обреновац и Секретаријата за јавни превоз града Београда, ”паметне надстрешнице” биће инсталиране на још 6 најфреквентнијих локација у граду.


Мирко Вранешевић, председник Комисије за безбедност у саобраћају општине Обреновац рекао је да је  ”паметна надстрешница” у општини Обреновац прва постављена ”паметна надстрешница” на територији града Београда.

– Могу слободно да кажем да је на неки начин ово и круна рада Комисије за безбедност у саобраћају општине Обреновац  и свега онога што Градска општина инвестира у кавлитетнији живот наших суграђана. Прва ”паметна надстрешница” на територији града Београда биће инсталирана у самом центру Обреновца. Планирано је да наша Градска општина на још неколико локација током ове године, постави исте овакве надстрешнице – навео је Вранешевић.

Вранешевић је истакао предности ”паметних надстрешница”.

– Ова надстершница има потпуно аутономно напајање, дакле реч је о соларном напајању, такође има бесплатан интернет, тако да ће сви грађани који буду на овом стајалишту чекали превоз, моћи да користе бесплатан интернет, такође биће омогућено прикључивање телефона на пуњаче – објаснио је Вранешевић и додао,  да на овом стајалишту постоји систем који током вечерњих сати детектује фреквенцију путника, па уколико нема путника на стајалишту, смањује се рад светлећих елемената надстрешнице.

Вранешевић је најавио радове који су планирани за ову календарску годину, а односе се на постављање надстрешница, уређење старих и уградњу нових аутобуских стајалишта.

– У наредних месец и по дана планирана је уградња ”паметних стајалишта” на још 6 локација у граду. Поред тога, остало је да се на још 17 локација уграде нова стајалишта , али и да се поправе она стајалишта која су била у лошем стању – навео је Варнешевић.

Градска општина Обреновац у  протеклом периоду уложила је око 10 милиона динара у реконструкцију постојећих и постављање нових аутобуских стајалишта.