У месној заједници Скела у непосредној близини школе постављен је радар доплер. Постављање ових уређаја финансирано је из буџета Градске општине Обреновац. Према речима надлежних у циљу повећања нивоа безбедности, у наредном периоду на територији општине Обреновац биће постављено још 8 радар доплера, након чега ће их бити 17 распоређених на местима где су ови уређаји најпотребнији.

Мирко Вранешевић, председник Комисије за безбедност у саобраћају општине Обреновац рекао је на којим местима је планирано постављање радар доплера.

– У месној заједници Скела, радар доплери биће постављени у оба правца, планирано је да се ови уређаји поставе и у месној заједници Ратари код школе и то у оба правца, такође радар доплери наћи ће се на месту где је то неопходно у насељу Музичка колонија, у месним заједници Пироман, Бровић, такође у оба правца, у Улици Тамнавској и у месној заједници Конатице, код школе. Дакле, укупно 8 уређаја радар доплера биће постављено и то је нешто што Градска општина Обреновац финансира средствима из свог буџета – нагласио је Вранешевић.

Радар доплер има облик саобраћајног знака, он очитава брзину сваког возила које му долази у сусрет и на тај начин упозорава возаче уколико направе прекршај.

– У зонама школа, радар доплери ће у временском интервалу од 7 сати до 20 сати бити подешени на ограничење брзине кретања од 30 километара на сат, након 20 сати ови уређаји ће се аутоматски враћати на ограничење брзине од 50 километара на сат. На првом месту јесте брига о безбедности наше деце – објаснио је Вранешевић.

Он је нагласио да су постављени уређаји опремљени камерама, па се сви саобраћајни прекршаји бележе и даље прослеђују надлежним органима. Такође, он је истакао енергетску ефикасност као главну специфичност ових уређаја и додао да ће уређаји са истим каракртеристикама бити постављани и у наредном периоду.

Пракаса је показала да су радар доплери најефикасније средство за успоравање саобраћаја.

– Прошле године смо били општина са најмање саобраћајних несрећа. Као у свим нашим акцијама и овога пута апелујемо на све наше суграђане да прилагоде своју брзину кретања стању пута и условима саобраћаја. Много су фреквентни правци, све је више возила, последњих 7 година удвостручио се број аутомобила на територији наше општине – закључио је Вранешевић.