Данас је положен камељ темељац за изградњу новог вртића у месној заједници Бело Поље. Предшколска установа ”Перка Вићентијевић” добија нови објекат у коме ће моћи да борави 200 малишана. Изградњом новог вртића сва деца са територије општине Обреновац имаће обезбеђено место у обданишту. Вредност инвестиције је 2 милиона евра, а потребна средства обезбедио је Град Београд. Планирано је да се радови на изградњи вртића у Белом Пољу заврше до краја године, када ће овај објекат бити отворен. Догађају су присуствовали представници општине Обреновац, председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић, председник Комисије за образовање општине Обреновац, Драган Блажић, заменик градоначелника Београда, Горан Весић, директор ПУ ”Перка Вићентијевић”, Милош Десанчић и в.д. директора ”Електропривреде Србије”, Милорад Грчић.

Десанчић је поздравио присутне и истакао да изградњом новог вртића, у општини Обреновац неће бити листе чекања за упис деце у обданишта.

Весић је истакао значај који има изградња новог вртића за грађане Обреновца.

– Данас је велики дан за Обреновац, јер када будемо завршили овај вртић, као што је рекао и директор предшколске установе, у Обреновцу више неће бити листе чекања. Сва деца која желе да иду у вртиће, имаће своје место у нашим обдаништима. То наравно не значи, да ако буде више деце нећемо правити нова обданишта, у сваком случају ту смо да обезбедимо обданишта за сву децу. Вртић који данас почињемо да радимо вреди око 2 милиона евра, толико ће Град Београд уложити у њега, а објекат ће бити завршен до краја године, односно за 170 дана. До краја године на овом месту имаћемо вртић, нова радна места за васпитаче и васпитачице и имаћемо нова места за децу Обреновца – рекао је Весић и додао да ће Град наставити да уређује сваки део Београда.

Он је искористио прилику да најави почетак изградње нових вртића у различитим деловима Београда.

– Ја сам поносан што ћемо у наредних седам дана положити камен темељац за изградњу још два вртића, а у наредних месец дана за још један, па ће у Београду у наредних месец дана почети изградња 4 нова вртића. У наредних годину дана, почеће изградња 10 нових вртића у различитим деловима Београда – истакао је Весић и додао да ће се изградњом нових обданишта отворити додатних 2.000 места, што како он каже показује колико смо озбиљно и организовано друштво.

Весић је објаснио на који начин Влада Републике Србије настоји да реши проблеме када је у питању припрема деце за похађање школских установа.

– Београд је први град у Србији у коме преко 70% предшколске деце иде у вртиће. Влада РС је прописала да до 2025. године свака општина у Србији мора да има места за преко 70% деце у вртићима и то из врло једноставног разлога, неће проћи много времена, а предшколска настава биће обавезна. Данас дете не може да се припреми за живот, ако се не припрема још у својим предшколским данима –навео је Весић.

Он је нагласио да у Београду 78.000 деце иде у вртиће.

Весић  је указао на значај који има финансијска стабилност града у изградњи целокупне инфраструктуре.

– Неопходно је да у наредном периоду имамо снажну и финансијски стабилну државу и Град, јер да би Град уложио 2 милиона евра у овај вртић и још 6 милиона евра у још три вртића, потребно је да буде  финансијски стабилан. Такође, да би држава уложила сав новац који је уложила у Обреновац, у изградњу ауто пута, неопходно је да држава буде финансијски стабилна и зато што је држава јача имамо више пара да радимо вртиће, путеве и канализацију и све оно што је неопходно – истакао је Весић.

Он је нагласио да често посећује општину Обреновац и да је упознат са већим бројем актуелних проблема.

– До 2025. године у Обреновцу ће свака кућа имати прикључак за водоводну мрежу. До краја године усвојићемо план генералне регулације шинских система на територији града Београда, тај план подразумева трасе метроа, БГ воза, и трамваја. Оно што смо урадили на предлог општине Обреновац је то да БГ воз буде продужен до Сурчина и Обреновца и до 2025. године, а вероватно и раније Обреновац ће бити повезан БГ возом директно са центром Београда. То је оно што ми желимо, Београд који се развија свуда – истакао је Весић.

Он је такође додао да га посебно радује када чује да је општина Обреновац прва општина у којој свака школа има фискултурну салу и нагласио да су постигнути стандарди које немају много веће општине од Обреновца.

– Будемо ли наставили овако, те будемо финанасијски и политички стабилни, моћи ћемо да улажемо и решавамо проблеме који деценијама нису решаввани. Данас сам срећан, јер можемо са поносом да кажемо да решавамо један проблем. Више неће бити деце која неће имати места у вртићима у Обреновцу, 2025. године ћемо рећи да нема ни једне фамилије у Обреновцу без воде, близу тога смо да кажемо да свако ко жели да нађе посао у Обреновцу може то да учини, јер смо захваљујући Вучићу обезбедили инвестиције као што је Меи Та која је од великог значаја за Обреновац, али и за друге делове Београда – закључио је Весић.

Чучковић је поздравио све присутне, а посебно се захвалио запосленима предшколске установе за све оно што су радили у периоду пандемије.

– Иако деца нису била у вртићима, ви сте себе несебично давали на располагање грађанима Обреновца, радили у нашој полицијској станици, помагали у Дому здравља, ваши возачи су храбро возили све што је требало нашој општини и мислим да та врста храбрости коју сте тада показали заслужује једно велико поштовање свих Обреновчана. Ова инвестиција је доказ да ви треба да радите у још бољим и квалитетнијим условима – рекао је Чучковић.

Овај овде објекат примиће још 50 нових запослених младих који су завршили факултете, али и остало особље које је неопходно за функционисање установе. Овај објекат је један од највећих и најмодернијих у Србији, као и све што смо градили у Обреновцу. Сећам се када смо обнављали 4 вртића након поплаве, председник Александар Вучић је тада рекао, да не будем тужан да ће он направити државу која ће у Обреновцу направити и нове објекте, а не само обнављати старе. Тако је и било, направили смо 4 фискултурне сале, нова фискултурна сала се гради у Звечкој, обданишта су у изградњи, обданиште у Стублинама је завршено, а овде је започета изградња новог. Овде се нећемо зауставити, Баричанци нестрпљиво чекају нови објекат и обећавам да ћемо тај објекат изградити – закључио је Чучковић.

Он је захвалио Весићу и његовом тиму сарадника, извођачима радова и Тањи Поповић, као чланици Већа која се посебно залагала за Обреновац и изградњу овог објекта.

 

Блажић је истакао да од 1970. године постоји ПУ ”Перка Вићентијевић” , где преко 2.000 малишана има простор да се безбедно игра и усваја нове вештине.

Само у последње 4 године обезбедили смо 5.000 нових радних места уз помоћ Града, Републике и председника Александра Вучића – рекао је Блажић и додао да су се на новоотвореним радним местима запослење пронашли углавном млади људи којима су према његовим речима потребна обданишта у којима би боравила њихова деца док они раде.

Блажић је искористио прилику и подсетио на радове који су у току, а који се односе на изградњу школских установа, такође он је најавио изградњу нових обданишта на теритоорији општине Обреновац.

– У фази смо изградње нових школских објеката, школа у Звечкој биће завршена до септембра, а кренули смо у фазу изградње нових вртића, ово је први нови вртић, који ће имати 200 места, а када се радови на изградњи овог вртића заврше,  у плану је изградња обданишта у Баричу и тиме ћемо отворити још 250 нових места за малишане. Имаћемо простора да примимо још нових суграђана, Обреновац заслужује да буде град са преко 100.000 становника, са инфраструктуром коју нема ни један део Београда и са људима који показују да заиста воле наш град – рекао је Блажић.