Данас је у просторијама Јавног предузећа СКЦ ”Обреновац” одржана презентација пројекта изградње Треће магистрале топловодне мреже чијом ће реализацијом велики број домаћинстава са територије општине Обреновац, која нису прикључена на систем даљинског грејања, добити прикључак и тиме решити вишедеценијски проблем снабдевања топлотном енергијом. Пројекат су представили председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић, в.д. директора ” Електропривреде Србије”, Милорад Грчић и директор Јавног комуналног предузећа Топловод ”Обреновац”, Борис Ивковић.

Ивковић је најпре истакао да се о изградњи Tреће магистрале дуго говорило и да је коначно дошло до израде пројекта, чијом ће реализацијом многобројна домаћинства општине Обреновац добити прикључак за систем даљинског грејања. Он је истакао да је подршка ”Електропривреде Србије” и Милорада Грчића, као и подршка која је долазила од председника општине Обреновац и свих општинских служби, била од круцијалног значаја за саму изградњу пројекта.

Чучковић је истакао значај који овај пројeкат има за домаћинства која тренутно нису прикључена на систем даљинског грејања, али и за животну средину која ће реализацијом овог пројекта бити трајно заштићена, будући да загађеност ваздуха на територији општине Обреновац у великој мери зависи од рада ложишта домаћинстава која нису у систему даљинског грејања.

– Ја ћу говорити о томе колико ће само наши грађани имати мање мука у својим домаћинствима, када се ови пројекти буду завршили. Ви сте потпуно свесни да ће изградња цеви и свих конзума трајати читаву деценију сигурно, али оно што је важно јесте да ће се реализацијом овог пројекта трајно заштитити животна средина у Обреновцу – рекао је Чучковић и додао да је извесно да ће пројекат изградње Треће магистрале топловода многобројна домаћинства, која су више деценија имала потешкоћа када је у питању снабдевање топлотном енергијом задржати на простору општине Обреновац.

Он је посебно истакао да је процедура око прибављања потребне документације за израду и реализацију пројекта била изузетно комплексна, али како он каже и поред таквих околности није било никаквих спорова који би евентуално кочили процедуралне токове, што према речима Чучковића показује да грађани Обреновца желе и дуго ишчекују ову врсту инфраструктуре.

Чучковић је искористио прилику и указао на ширење погрешних информација око прикључивања домаћинстава на систем даљинског грејања и указао на важне услове који би морали бити испуњени како би се домаћинства која немају централно грејање, прикључила на овај систем.

– Оно што постоји сада, као позив да се људи прикључују на гас и што стоји као позив да не купују чврста горива за већ наредну сезону, ја морам овде одговорно да кажем, пре свега као инжењер а не као председник општине, да је то лаж и да је то немогуће урадити. Цев којом гас долази у Србију пролази преко Бугарске. Та цев није изграђена, а период потребан за изградњу те цеви је сигурно неколико месеци. Видели сте наш председник, свестан потребе да Србија има довољну количину гаса сам иде у друге државе, да пожурује њих пошто је цев која пролази кроз нашу земљу завршена. Док тај процес не буде био завршен, док не видите да су председник Бугарске и председник Србије, Александар Вучић пустили тај гасовод, од те приче нема ништа. Ја позивам Обреновчане да купе огрев за нередну годину, осим у оним конзумним подручјима где сада Топловод шири своју мрежу – објаснио је Чучковић.

Чучковић је изразио захвалност ЕПС-у и Грчићу на подршци за реализацију пројекта изградње Треће магистрале и указао на значајан допринос ЕПС-а, будући да је према његовим речима износ средстава опредељених за изградњу овог пројекта једнак вредности годишњег буџета општине.

Грчић је искористио прилику и указао на квалитет грејања којим се могу похвалити грађани Обреновца.

– Желео бих да нагласим, да су Обреновчани заслужили да имају грејање, да нису заслужили да буду подељени на оне који имају и оне који немају привилегије. Обреновац има најквалитетније грејање – рекао је Грчић.

Он је такође навео који је период потребан да би се пројекат у целости реализовао.

– Изградња Треће магистрале са свим разводима, секундарним водовима, примарима, прикључењима до последње куће која је предвиђена овим пројектом трајаће десетак година – истакао је Грчић.

Грчић је покренуо важно питање које се односи на занемаривање потреба ширења топловодне мреже деценијама уназад.

– Све директоре електране је било баш брига и за загађеност и за било какве крупне пројекте који би се реализовали у Обреновцу. Одакле некоме право да каже да недостају капацитети за ширење топловодне мреже. Обреновчани су ово заслужили и срећа је да су на одговорним позицијама они који овој држави желе добро, а без Вучића на челу државе ништа не би било – рекао је Грчић.

Он је додао да је председник Републике Србије, Александар Вучић дао приоритет развоју Обреновца.

Грчић је похвалио рад свих оних који су радили на изради пројекта изградње Треће магистрале топловода и захвалио се свима који су веровали да ће доћи тренутак када ће се радити на реализацији пројекта.

Он је истакао да би било реално очекивати прве кораке реализације пројекта током 2021. године и навео да је реализација овако крупних пројеката неизводљива  без подршке државе.