У току су радови на изградњи топловодне мреже у месној заједници Бело Поље. Очекује се да ће у наредном периоду велики број домаћинстава са територије ове месне заједнице, бити прикључено на систем даљинског грејања и да ће се тиме решити вишедеценијски проблем снабдевања топлотном енергијом. Данас су радове обишли, председник Скупштине општине Обреновац, Мирко Вранешевић, директор Јавног комуналног предузећа Топловод ”Обреновац”, Борис Ивковић и помоћник министра за пољопривреду, Александар Богићевић.

Вранешевић се овом приликом осврнуо на некадашњи изглед месне заједнице Бело Поље и подсетио на грађевинске радове који су у протеклом периоду извођени на територији ове месне заједнице.

– Пре само неколико година тешко да је било ко могао да каже да је тачка на којој се тренутно налазимо, само неколико минута удаљена од центра Обреновца. Ми сада настављамо са урбанизацијом Белог Поља, које је на неки начин у самом срцу Обреновца. Изградили смо нову цркву, градимо ново обданиште и настављамо са овим инфраструктурним радовима који су од великог значаја за људе који живе овде – рекао је Вранешевић.

Он је истакао да ће након завршетка радова на изградњи топловодне мреже, 95% домаћинстава ове месне заједнице добити прикључак за даљински систем грејања.

Вранешевић је овом приликом најавио радове на изградњи канализационе мреже на територији месне заједнице Бело Поље.

– Такође, паралелно са овим радовима, ради се на развијању пројеката изградње канализације, који ће у наредним годинама, након што смо завршили најкритичнију тачку  Шљивице која је била и најнижа, учинити да овај крај овде и сви делови Белог Поља који нису прикључени на канализациону мрежу буду прикључени и на тај систем, па ћемо моћи да кажемо да ће нам остати онда они фини радови под којима се подразумевају пре свега радови на реконструкцији тротоара, уређења дечијих игралишта и свих оних радова који су неопходни за обезбеђивање бољих услова свакодневног живота – објаснио је Вранешевић.

Ивковић је истакао докле су стигли радови на изградњи топловодне мреже и шта је од грађевинских радова планирано за наредни период.

– Топловодна станица је изграђена као објекат, у току је монтажа машинске опреме, до ње треба да се доведе примар дужине до 220 метара , а иза тога ће се поставити секундарана мрежа која ће ова 23 домаћинста снабдети топлотном енергијом , али крајњи капацитет топловодне подстанице је преко 50 домаћинстава, имајући у виду капацитет будуће градње. Дакле, када правимо топловод, правимо га за више деценија унапред – објаснио је Ивковић и додао да је укупна вредност радова 40 милиона динара и да половином наредне грејне сезоне мештани месне заједнице Бело Поље могу очекивати прикључење на систем даљинског грејања.

Он је навео да ће за 2 године бити услова да се топловодна мрежа у потпуности рашири, међутим једино ће се постављати питање рока до којег је могуће решити проблем снабдевања топлотном енергијом.

Богићевић је најавио да се у наредном мандатном периоду очекује покривање целокупне територије месне заједнице Бело Поље топловодном мрежом.

– Месна заједница Бело Поље  је удаљена од Обреновца неких 500 метара и као таква заслужује овакве грађевинске радове – рекао је Богићевић и додао да је за наредну годину планирана изградња канализационе мреже у месној заједници Бело Поље,  у Драгачевцима, Бошковића крају и у Улици Тамнавској.

– Ми очекујемо да у наредном мандату, Бело Поље буде покривено комплетном инфраструктуром, што и заслужује с обзиром на малу удаљеност од Обреновца. Људи из ове месне заједнице на ове радове чекају 50 година и коначно су дошли људи који своја обећања испуњавају – истакао је Богићевић.

Немања Илић, председдник Савета месне заједнице Бело Поље подсетио је да је на територији ове месне заједнице у протеклом периоду на систем даљинског грејања прикључено око 80 домаћинстава, а да ће након ових радова још 23 домаћинства добити прикључак за систем даљинског грејања.

Мештани ове месне заједнице похвалили су решеност Градске општине Обреновац да реализује пројекте на које се чекало деценијама. Радови који се изводе на територији месне заједнице Бело Поље, према речима мештана олакшаће свакодневни живот и решиће многобројне проблема са којима су се сусретали деценијама уназад.

Пејаковић Драган један од мештана месне заједнице Бело Поље, изразио је захвалност Градској општини Обреновац, председнику општине Обреновац, Мирославу Чучковићу, в.д. директора ЕПС, Милораду Грчићу и помоћнику министра за пољопривреду, Александру Богићевићу.

– Ја сам одушевљен, као и сви мештани ове месне заједнице. Овај пројекат се ради захваљујући  Градској општини Обреновац, Мирославу Чучковићу, Милораду Грчићу и Александру Богићевићу, ја им се на томе захваљујем – истакао је Пејаковић.