У току су радови Јавног предузећа за изградњу Обреновца на асфалтирању пешачко-бициклистичке стазе дуж канала Купинац. Дужина стазе је два километара, ширина три метра, а стаза иде од Забрана поред канала Купинац, преко самог канала на местима где је зацевљен и завршава се код моста у насељу Дудови.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је указао да су резултати анкете на општинском сајту показали да су грађани препознали да је туризам област у коју се најмање улагало последњих година.

– Мислим да овакви садржаји, попут пешачко-бициклистичке стазе и уређења Забрана, употпуњују ту туристичку, иначе скромну, понуду на нашој територији. Пре неколико година урађена је трим стаза у Забрану са пратећим реквизитима. Сада смо дочекали да се до Забрана може доћи и неким другим превозним средствима, а не само аутомобилом. Надам се да ће од пролећа ова стаза бити у функцији, када буду постављене клупе и светиљке. На крају би све то требало допунити пројектом којим би се долма ставила у бициклистичко-пешачку функцију – рекао је Јоветић.

Дуз стазе ће бити постављене клупе, дрворед и 65 светиљки са сунчаним пуњачима које неће трошити електричну енергију. У току су радови на асфалтирању стазе, а на одређеним растојањима биће постављени стубови тако да стаза неће моћи да се користи за аутомобилски саобраћај.

Директор ЈП за изградњу Обреновца Светозар Добрашиновић је изнео планове овог предузеаћа за уређење бициклистичких стаза у Обреновцу.

– Израда бициклистичке стазе у Забрану представља прву фазу радова које планира ЈП за изградњу. Наше предузеће тренутно ради генерални пројекат изградње бициклистичких стаза у Обреновцу, којим желимо да обухватимо шири прстен града. План је да се ова стаза настави на долму која иде иде Забрана до Перила, као и долма на Колубари. Ту је и ужи центар града где би на улицама где има простора обележили једну ужу траку за бициклисте, тако да цео град повежемо бициклистичким стазама. То радимо по угледу на остале градове у Европи и идеја је да се плавом бојом обележи један део коловоза, где ће бити обележена стаза за бицикле, тако да суграђани могу бициклом да стигну од центра града до Забрана – казао је Добрашиновић.