Како би помогао матурантима да разреше дилеме приликом избора средње школе или факултета, град Београд уводи професионалну оријентацију за ученике завршних разреда у свим београдским основним и средњим школама. За овај пројекат се пријавило 247 школа и у току су обуке школских психолога и педагога, које у сарадњи са градским Секретаријатом за образовање реализује Центар за примењену психологију.

– Циљ овог пројекта је да се матурантима основних и средњих школа омогући да уз помоћ обучених психолога и решавањем тестова израђених за ту намену, на квалитетан и једноставан начин дођу до информација о личним способностима и интересовањима, које ће им помоћи у избору будућег занимања Професионална оријентација годинама постоји, али ниједна институција која се тиме бави у Београду нема капацитете да задовољи потребе великог броја ученика. Иако поједине школе већ примењују тај концепт, желели смо да ова услуга буде доступна свим нашим матурантима, без обзира да ли живе у централним или рубним београдским општинама. Очекујемо да ћемо до половине децембра реализовати цео пројекат и обучити све заинтересоване школске психологе – објаснила је Нада Думић, чланица Градског већа и додала да је за школе које немају психолога, обука прилагођена педагозима и да су набављени сви психолошки мерни инструменти који ће се користити у раду са ученицима.
Тестирање неће бити обавезно за матуранте, већ добровољно. Осим тестова професионалних интересовања и оријентације, матурантима ће бити предочени подаци Националне службе за запошљавање о суфицитарним и дефицитарним занимањима у Београду.
– Оно што је за нас, као представнике градске управе важно, је чињеница да се на овај начин боримо за смањење броја незапослених кроз благовремено информисање будућих средњошколаца и студената. Такође очекујемо да ће се смањити и проценат студената који упишу факултет и на првој години одустану, јер схвате да нису тако замишљали своје студије, док њихови родитељи сносе трошкове тих студија, које данас нису ни мало јефтине – истакла је Думић нагласивши да је у развијеним земљама професионална оријентација институционално утемељена као системска и друштвена подршка развоју људских ресурса. 
Одмах по завршеној обуци, психолози могу спровести тестирање својих ученика, а Град ће преко ресорног Секретаријата за образовање пратити реализацију целог пројекта. 
 
Извор: Беоинфо