У просторијама Градске општине Обреновац данас је заседао Стручно оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи на територији ГО Обреновац. На овој седници Штаба представљен је здравствени извештај на основу кога су донете препоруке којима би се заштитило здравље грађана и спречило ширење вируса Covid-19.

Обрад Исаиловић, директор Дома здравља Обреновац изложио је детаљан извештај о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији општине Обреновац.

– У мају до данашњег дана у Covid амбулантама прегледано је 584 пацијента – рекао је Исаиловић.

Он је нагласио да је у протеклом периоду од свих тестираних, регистровано 9 позитивни на вирус корона, што је 1.54% у односу на број прегледаних и оних који су имали неке симптоме сличне симптоматологији карактеристичној за Covid инфекцију.

– Укупно до данашњег дана има 12 хоспитализованих пацијената – истакао је Исаиловић и додао да има информације да су за 2 хоспитализована пацијента стигли резултати првих тестова који указују на одсуство вируса корона, па се према његовим речима у наредном периоду очекује још један негативан тест након кога би ови пацијенти били отпуштени са болничког лечења.

– У односу на април и март, дошло је до знатног смањења броја позитивних, али то није знак да треба да се опустимо, јер је вирус и даље ту и даље постоји и морамо водити рачуна о свим мерема заштите које је прописао кризни штаб и струка – рекао је Исаиловић.

Од почетка епидемије вирус је потврђен код 107 људи а у обреновачким COVID амбулантама прегледано је 1078 људи. У априлу је оболела 41 особа.

Он је истакао да је важно да се грађани придржавају мера заштите које се односе пре свега на ношење маски у затвореним просторијама, редовну хигијену руку и ношење рукавица уз поштовање предложене мере социјалне дистанце од 2 метра.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац овом приликом се осврнуо на део здравственог извештаја који говори о броју оболелих од вируса корона и истакао да мањи број регистрованих случајева оболелих не треба да буде разлог непоштовања предложених мера заштите, будући да би према његовим речима требало имати у виду негативна искуства карактеристична за Врање, Лесковац и Неготин. Он је подвукао паралелу између општине Обреновац и поменутих градова, када је у питању постојање фабрика, Геронтолошкиог центра, који су према различитим наводима били кључни окидачи за ширење вируса Covid-19.

Такође, Чучковић је између осталог ставио акценат на личну одговорност грађана, када се говори о основном начину спречавања ширења инфекције Covid-19.

– Имамо и људе који су оболели, чији су чланови породице неодговорни. Људи из Звечке, Конатица јављају да се ови људи крећу, не поштују мере самоизолације. На тај начин ми можемо створити жариште које би могло повећати број оболелих на територији општине Обреновац за неколико стотина за само неколико дана. Овај Штаб је имао жељу и циљ да се подигне свест људи, да се мере заштите поштују у свим наведеним критичним тачкама, као што су велике компаније, Геронтолошки центар – рекао је Чучковић и додао да је у наредном периоду важна активност МУП-а који би контролисао све оне који би морали да поштују мере самоизолације.

– Не смемо дозволити да све оно што смо радили у протекла 2 месеца бацимо под ноге и Обреновац ставимо на мапу нових жаришта у Србији. Договорили смо се да Covid амбуланта ради све време док је епидемија актуелна – истакао је Чучковић.

Он је додао да верује да ће ове амбуланте у наредном периоду више радити са здравим особама, будући да се за период пред нама планирају летовања, па ће тестови бити беспалатни за децу и студенте који желе да летују ван граница Србије.

Председник општине Обреновац овом приликом подсетио је да се запослени у Геронтолошком центру Обреновац враћају из карантина на своја радна места 22. маја и додао да сви запослени у овој установи морају бити свесни да би њихово понашање ван радног места могло директно угрозити здравље корисника Геронтолошког центра.

– Апелуујем на све њих да током маја и јуна избегавају ризичне контакте ван установе у којој раде, како не би угрозили наше најстарије суграђане – нагласио је Чучковић.

– Велики догађаји су пред нама, од вашара за Петровдан до славе општине, па ћемо све то покушати да организујемо у складу са препорукама епидемиолога, а уколико дође до погоршања ситуације, свакако ће поменути догађаји бити отказани, али мислим да у модификованом облику ови догађаји могу бити одржани и да се на тај начин вратимо у нормалу што се тиче животних навика које су красиле наш град у јуну и јулу – закључио је Чучковић.