У недељу, 6. новембра, у 15.00 часова, у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац” биће јавно приказани делови образовно-креативне радионице на тему “Луткарско позориште сенки”, под вођством  Жан-Пјер Лескоа (Jean-Pierre Lescot), примењеног уметника, професора на Интернационалном луткарском институту у Шарлвил-Мезијеру (l’Institut international de la marionnette de Charleville-Mézières).

Образовно-креативна радионица на тему “Луткарско позориште сенки” реализована је у организацији Француског института у Србији (Institut Français de Serbie),  Шуматовачке – Центра за ликовно образовање и Спортско-културног центра “Обреновац”.
 
Након шестодневног дружења и учења, двадесетак  полазника/ца  ће уз разговор са публиком, приказати делове  радионице  која се  кроз практичан рад на  деловима текстова, као што су Краљ Иби,  Пинокио, Кармен, бавила  питањима представљања и анализом основних категорија позоришта сенки, студијом феномена сенки са становишта физичких атрибута и емотивних последица, као и емоција у процесима конструкције и промишљања  позоришне  представе овог жанра.
Образовно-креативна радионица “Луткарско позориште сенки” је почетак сарадње између Француског института у Србији (Institut Français de Serbie) и Шуматовачке – Центра за ликовно образовање,  с циљем да се постави  одржива платформа за могућност едукације из области примењених уметности и уметничких заната везаних за луткарство, превасходно традиционалних форми, али и модерних  приступа овом начину уметничког изражавања, уз ширење интереса и доступност сазнања о појединим примењеним уметностима изван високих стручних школа. Колико год се неки правац сматрао модерним, увек се ослањао на традицију или изражавао бунт против исте. Овакав приступ луткарству се богато очитује у савременом луткарском театру у Француској.
 
 
Промоцији и модернизацији помало заборављене уметничке дисциплине на овим просторима доприносе и партиципирају: ЈП СКЦ Обреновац; Термоелектране Никола Тесла; Позориште лутака Пинокио, Београд; Мало позориште Душко Радовић, Београд; ПАСКО пројекат, Обреновац; Канцеларија за младе, Обреновац; Међународни фестивал позоришта за децу, Суботица; ASSITEJ Србија удружење за развој позоришта за децу и младе и  UNIMA – Union Internationale de la Marionnette, Charleville-Mézières, Француска.
Иако је луткарство неодвојиви део поимања сценских примењених уметности, код нас је скоро заборављено и а приори се везује за дечији театар. Мало ко се после стручних студија бави овом области, још мање третира као равноправно средство комуникације. Идеја није била само да се подсети на лутку, већ да се радионицама преокрене у модерно размишљање.