Члан Градског већа Мирослав Чучковић и градска секретарка за привреду Оливера Савовић присуствовали су данас у Обреновцу предаји 25 стеоних јуница расе холштајн произвођачима млека. 

Град је ове године први пут обезбедио бесповратна средства за набавку стеоних јуница холштајн-фризијске расе у износу  75 одсто вредности јунице, док остатак плаћају регистровани пољопривредни произвођачи који су остварили право на субвенцију. Средства Секретаријата за привреду добиће 115 произвођача, који су се пријавили на Конкурс за доделу подстицајних средстава у области сточарства на територији Београда за 2011. годину.
– Првих 65 стеоних јуница холштајн-фризијске расе испоручили смо произвођачима у Младеновцу, а и за њих је један од услова био да имају квалитетну стају и не мање од три, а не више од десет стеоних јуница. Јунице које уручујемо старе су између 21 и 30 месеци и најкасније за два месеца добиће телад, па ће произвођачи моћи да остваре и субвенцију града за првотелкиње, а будући да дају до 60 литара млека дневно, они који буду предавали млеко у откуп моћи ће да добију и субвенцију коју град додељује за млеко. Циљ овог пројекта јесте не само повећање сточног фонда доделом најквалитетнијих јуница већ и побољшање снабдевања града Београда млеком – рекла је Оливера Савовић.
 
 
Она је подсетила да град сваке године расписује више конкурса којима помаже регистрованим пољопривредним произвођачима и изразила наду да ће додела јуница идуће године бити спроведена још успешније.
В.д. генералног директора ПКБ корпорације Рајко Мандић истакао је да је она најбољи узгајивач стеоних јуница расе холштајн, која има највећу млечност, као и да је произвођачима млека дато и упутство како да најбоље хране јунице.
Миљан Стојановић, који је данас добио своју девету јуницу, рекао је да је овакав подстицај сточарству изузетан потез града, поготово у време велике кризе, која погађа и пољопривредне произвођаче и грађане.
– Треба да појачамо производњу млека и оваква мера за нас има велики значај. Супруга и ја млеко предајемо „Имлеку”, а од 12 грла шест су стеоне јунице, углавном сименталске расе. Одговара ми што сам од града добио јуницу холштајн расе, јер ове краве дају велике количине млека – казао је Томислав Илић.