У Галерији „Прогрес“ јуче је отворена изложба фотографија „Слике са београдских излетишта“ аутора Перице Луковића, на којој је представљено 50 најатрактивнијих локација за одмор и рекреацију у београдским општинама: Обреновац, Барајево, Палилула, Раковица, Сурчин, Сопот, Лазаревац, Младеновац, Вождовац и Гроцка. Изложба је део пројекта „Београдска излетишта“, који се реализује већ шест година уз подршку града Београда. Догађају је присуствовао председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић. 

 
Изложбу је отворио члан Градског већа Жељко Ожеговић.
– Циљ ове изложбе је да се наши суграђани упознају са понудом и потенцијалима приградских општина, а град Београд ће преко Секретаријата за привреду и даље подржавати њихве напоре за  развој сеоског туризма. Заједнички ћемо наступити и на Сајму турзима у фебруару и наставићемо да им помажемо у категоризацији смештаја. То се показало као добра пракса, јер смо од 250 смештајних јединица и 530 лежајева, после годину дана добили 330 јединица са 660 лежајева у овим општинама – рекао је Ожеговић и истакао да Београд бележи све већи број страних туриста и да је за првих осам месеци ове године 11 одсто више туриста и 14 одсто више ноћења него претходне.
Аутор фотографија и директор Туристичког друштва Гроцка Перица Луковић напоменуо је да су најбољи пример развоја туризма градске општине Барајево, Обреновац и Сурчин, које су у последње четири године постале значајне туристичке дестинације на карти Србије.
– Ова изложба је само део пројекта , који има за циљ даљи развој туризма кроз стварање неопходне инфраструктуре, отварања нових угоститељско-хотелских капацитета и запошљавања нових радника у услужним делатностима. Београђани су, нажалост заборавили на излетиша у свом граду, а она су једнако атрактивна и приступачна за одмор целе породице и што је најважније удаљена су највише сат времена од центра града– рекао је Луковић и као интересантну дестинацију предложио Клеопатрину чесму у Неменикућама на Космају и Ранчићеву кућу у Гроцкој.
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је напоменуо да је циљ да се више анимирају домаћи туристи и да се што успешније представимо на предстојећем Сајму туризма.