Јуче је у Спортско-културном центру „Обреновац” представљен програм “И родитељи се питају”, који спроводи Министарство просвете и науке у партнерству са општином Обреновац. Састанку су присуствовали председник општине Обреновац Жељко Јоветић, државна секретарка Министарства просвете и науке др Тинде Ковач Церовић, извршна директорка Центра за интерактивну педагогију Милена Михајловић, представници савета родитеља и директори предшколске установе, основних и средњих школа са територије општине Обреновац.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је на почетку састанка представио пројекте и активности у области образовања који се одвијају на територији општине. Државна секретарка Министарства просвете и науке др Тинде Ковеч Церовић је у својој презентацији представила промене у систему образовања, као и начине укључивања родитеља у образовни систем. Милена Михајловић је презентовала програм рада на програму “И родитељи се питају” за наредних шест месеци. 

Након презентација присутнима је приказан филм “Промена парадигме у образовању” – Сер Кен Робинсона и договорен је термин за наредни састанак.  

 

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је након састанка изјавио да је општина Обреновац једна од шест општина која ће бити укључена у овај пилот пројекат.

– Идеја нам је да савете родитеља који постоје у свакој школи надоградимо саветом родитеља на општинском нивоу који би синхронизовао све активности на нивоу предшколске установе, основних и средњих школа – казао је Јоветић. 

Др Тинде Ковач Церовић је указала на могућности укључивања родитеља у образовни систем. 

– Сва истраживања показују да родитељи у нашој земљи не користе све оне законске могућности које су предвиђене и које би дале ефекте, због тога што није у довољној мери омогућено да разумеју где су њихови утицаји најважнији. Зато смо и покренули овај пројекат и са одабраним општинма разрађујемо варијанте успостављања општинског савета родитеља, како би они боље користили своју улогу и то у пунијој мери и на ефикаснији начин. Бирали смо општине које су активне и чије школе су већ укључене у неке пројекте – истакла је државна секретарка. 

Министарство просвете и науке у оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS“, a у сарадњи са ЦИП-Центром за интерактивну педагогију и Фондом за отворено друштво Србија покреће програм „И родитељи се питају“. Циљ програма је стварање могућности да родитељи на активнији и квалитетнији начин учествују у доношењу одлука о животу предшколских установа и школа и тиме допринесу добробити све деце.

Програм „И родитељи се питају“ је прилика да се отвори дијалог на тему улоге родитеља, старатеља, хранитеља, породице у образовном процесу, доношењу одлука које се тичу циљева и задатака образовања и васпитања за свако дете, стварању образовних политика на нивоу установе, локалне заједнице или шире.