Данас је у просторијама Градске општине Обреновац заседaо Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемије и здравља људи на територији Градске општине Обреновац . На петој ванредној седници Штаба за ванредне ситуације изнесена је тренутна епидемиолошка слика на територији општине Обреновац, а посебан акценат је стављен на извештај о укупном броју заражених вирусом корона у временском периоду од 16. марта до 30. априла ове календарске године.

Обрад Исаиловић, директор Дома здравља Обреновац овом приликом истакао је да је на територији општине Обреновац од 16. марта до данас регистровано 87 инфицираних  вирусом Covid-19.

Са данашњим даном укупно је хоспитализовано 43 пацијента са подручја општине Обреновац, од којих је 17 пацијената негативно на Covid -19, што значи да их очекујемо сваког дана да се врате – рекао је Исаиловић.

Он је додао да у наредном периоду очекује да ће бити већи број оних пацијената који ће напуштати болнице, него оних који ће одлазити у исте.

Од 20. априла до 30. априла тестирано је 266 особа, од којих је према речима директора Дома здравља Обреновац 9 позитивних на вирус корона, што према његовом мишљењу директно сугерише на пад броја оболелих.

У Дому здравља Обреновац до пре 10 дана надлежни лекари радили су у три смене.

– Ми смо приметили да од 19.00 сати до ујутру нема пацијената, а и број пацијената који долазе у току једног дана се знатно смањује – истакао је Исаиловић и додао да је у складу са том ситуацијом дефинисано ново радно време Covid амбуланте, која ће по новом распореду радити са пацијентима у две смене и то од 7.00 до 18.00 сати.

– Брисеви пацијената се узимају редовно, одвојили смо узимање брисева онколошких пацијената, посебно се узимају у засебном делу зграде брисеви за децу, а посебно за пацијенте за које постоји сумња да су позитивни на Covid-19 – рекао је Исаиловић и додао да се оваквим одвајањем пацијената штити особље.

Он је истакао да се Дом здравља Обреновац у протеклом периоду може похвалити добром радном организацијом, а посебно је нагласио да међу запосленима у Дому здравља није регистрован ни један случај заражених вирусом корона.

Председник општине Обреновац, Мирослав Чучковић овом приликом осврнуо се на целокупну ситуацију изазвану пандемијом вируса корона.

– Нажалост, наша највећа инвестиција у здравство, нова зграда Дома здравља је добила своју пуну улогу убрзо након отварња . Коментарисали смо данас како би и на који начин изгледало лечење Обреновчана да нема ове зграде. Мишљење свих лекара и епидемиолога је да би у том случају било потребно правити шаторе на паркингу испред старе зграде Дома здравља како бисмо могли безбедно да прегледамо све пацијенте са симптомима вируса корона – рекао је Чучковић.

Он је истакао да је анализом ситуације из протеклог периода донет закључак да су сви пацијенти збринути на адекватан начин од стране здравствених радника.

– Ми смо данас донели закључак, да без обзира на ужурбано релаксирање мера за грађане Обреновца, да здравствени систем мора да испрати све те мере. Морамо испратити поновни рад вртића, одлазак већег броја људи на посао, у Меиту и за Београд, одлазак већег броја људи на електро постројења и да на тај начин будемо будни за евентуални повратак и повећан број инфицираних људи – објаснио је Чучковић

Он је истакао да ће овим новим мерама бити пружен одмор лекарима који су напорно радили, али према његовим речима потребно је још времена како би се ова заразна болест испратила са територије Србије.

Председник општине Обреновац нагласио је да ће почети са радом вртићи Цицибан, Зека, Весељко и обданиште у Баричу. Када је у питању рад школа, он је нагласио да ће сви дневни боравци свих основних школа са територије општине Обреновац бити отворени за децу чији су родитељи запослени.

На седници је било речи и о раду комуналних предузећа у општини Обреновац.

– Донели смо одлуку да људи из Јавног предузећа ”Водовод и канализација”, који су радили у карантину, 5. маја изађу из карантина, донели смо одлуку да се настави са грејном сезоном док траје ванредно стање, с обзиром да су ноћи и јутра хладни, старији и најмлађи су код куће и не треба нам повећан број прехлада или неких других врста здравствених проблема у овом тренутку – рекао је Чучковић и нагласио је да је полиција обавезна да надгледа све оне особе које се у овом тренутку налазе у самоизолацији.

Он је искористио прилику да се захвали свим здравственим радницима Дома здравља Обреновац на пожртвованом раду, као и грађанима који су у највећој мери поштовали све прописане мере и додао даје на територији општине Обреновац у протеклом периоду регистровано 30 прекршаја правила које је прописала Влада Републике Србије, што како он каже говори у прилог чињеници да је већина чувала себе и друге.

Чучковић је апеловао на све грађане да се придржавају прописаних мера и указао да је још једна недеља пред нама, када морамо поштовати све савете стручњака.